Bagaimanakah Boleh Menjadikan Lampu Solar Tahan Lebih Lama?

Sejumlah besar tenaga elektrik diperlukan untuk menghidupkan semua lampu didalam rumah atau perniagaan anda. Menggunakan lampu solar akan mengurangkan bil elektrik anda kerana ia memanfaatkan tenaga bebas matahari. Oleh itu, penggunaan lampu solar sangat popular di kalangan pengguna tenaga solar. Tetapi seperti mana-mana peranti elektrik, lampu solar tidak kekal selama-lamanya. Apa yang boleh kita lakukan ialah mengekalkannya dengan betul dan menjadikannya tahan lebih lama.

Jangka hayat lampu solar bergantung kepada jangka hayat komponen lampu solar. Anda boleh memanfaatkan sepenuhnya lampu solaranda dengan mengikuti amalan penyelenggaraan yang betul. Dalam artikel ini, saya ingin menerangkan sebab lampu solar tidak bertahan lama dan perkara yang boleh anda lakukan untuk memanjangkan hayatnya.

 

Mengapa Lampu Solar Tidak Bertahan Lama?

Lampu solar mempunyai beberapa komponen utama:

 • Panel Lampu Solar

 • Bateri Lampu Solar

 • LED Lampu Solar

 • Wayar Sambungan.

Jika mana-mana komponen ini rosak atau jika mana-mana komponen ini mencapai penghujung hayatnya, lampu solar sama ada akan berhenti berfungsi sepenuhnya atau berjalan untuk masa yang lebih singkat. Oleh itu, mempunyai pemahaman asas tentang perkara yang salah dengan lampu solar akan memberikan anda hasil yang lebih baik. Jadi tanpa pergi lebih jauh, mari kita lihat beberapa isu yang berkaitan dengan lampu solar.

 

Sebab Kenapa Lampu Solar Tidak Berfungsi Sama Sekali

Ia mungkin hayat bateri lampu solar. Solar light cell/ bateri biasanya mempunyai jangka hayat 5-6 tahun. Walau bagaimanapun, penggunaan lampu solar yang tidak betul akan memendekkan hayat bateri. Jika bateri berfungsi dengan baik, masalah biasanya ialah lampu. Seperti led lampu solar juga boleh terbakar.

Ini juga boleh disebabkan oleh ralat pendawaian seperti sambungan kabel lampu solar yang longgar. Ralat sedemikian mudah untuk diperbaiki.

 

Sebab Pengurangan Masa Lampu Solar Berfungsi

Mungkin disebabkan terutamanya oleh isu berkaitan bateri lampu solar. Jadi anda boleh menggantikan lampu solar bateri dengan mudah. Ini juga mungkin disebabkan oleh kekurangan penyelenggaraan pada panel lampu solar. Lapisan kotoran atau salji pada panel mengurangkan jumlah cahaya matahari yang sampai ke panel.

Ini mengurangkan cas yang disimpan dalam bateri. Akibatnya, bateri tidak mempunyai cas yang mencukupi untuk memastikan lampu led solar menyala sepanjang malam.

 

Bagaimana Untuk Memelihara Lampu Solar?

Penyelenggaraan yang betul bagi setiap komponen lampu solar diperlukan untuk memanjangkan hayat lampu solar.

 

Panel Lampu Solar

Pemeriksaan Berkala – Pemeriksaan biasa panel solar membantu mengenal pasti kerosakan fizikal dan kemungkinan kegagalan panel solar. Dengan cara ini anda boleh mengelakkan masalah daripada menjadi lebih teruk dan membaiki kerosakan pada kos yang lebih rendah. Dalam kebanyakan kes, anda tidak boleh membaiki sendiri kerosakan fizikal seperti keretakan, masalah kabel atau wayar putus. Kami mengesyorkan agar anda mendapatkan bantuan lampu solar profesional.

Pembersihan Panel Lampu Solar – Memastikan panel anda bersih dan bebas daripada kotoran dan salji akan memanjangkan hayat panel solar anda. Kotoran, salji dan banyak serpihan lain boleh merosakkan panel. Ia juga membantu meningkatkan kecekapan panel solar kerana lapisan kotoran/salji menghalang cahaya matahari.

 

Bateri Lampu Solar

 • Pastikan lampu solar anda mempunyai pengawal cas, solar light charging controller. Pengawal cas ini menghalang pengecasan berlebihan dan mengecas bateri dengan cara terkawal. Ini pastinya membantu memanjangkan hayat bateri.

 • Apabila menyimpan lampu solar di dalam rumah, pastikan anda mengeluarkan bateri daripada cahaya suria.

 • Jangan biarkan bateri tidak dicas untuk jangka masa yang lama.

 • Matikan dan hidupkan lampu solar (dengan suis manual) semasa proses pengecasan dan biarkan ia dicas sepenuhnya selama 2-3 hari.

Walaupun dalam keadaan cuaca yang melampau seperti hujan lebat, kami mengesyorkan agar lampu solar disimpan di dalam rumah untuk mengelakkan kerosakan fizikal. Semasa menyimpan, pastikan kuasa dimatikan oleh suis manual.

 

10 Petua Jadikan Lampu Solar Tahan Lama

 1. Sentiasa pastikan anda membeli lampu solar kualiti terbaik, best solar light Malaysoa kerana ia akan berfungsi dengan sempurna untuk masa yang lama.

 2. Sila pilih bateri lampu solar dengan spesifikasi (kapasiti bateri, watt panel, watt lampu, dll.) yang sepadan dengan aplikasi anda.

 3. Jika anda membeli lampu solar dengan mentol LED, ia akan bertahan lebih lama dan menjimatkan wang.

 4. Semasa memasang lampu, sila pasang di lokasi yang menerima banyak cahaya matahari, terdedah pada matahari dan bebas daripada habuk dan pokok tinggi.

 5. Tetapkan cara pasang panel lampu dolar pada sudut meningkatkan pendedahan kepada matahari dan memastikan panel bersih apabila hujan membasuh kotoran dari panel.

 6. Bersihkan lampu solar panel dan pastikan ia bebas daripada kotoran dan serpihan.

 7. Sebelum menghidupkan lampu solar buat kali pertama, sila pastikan suis lampu solar dalam kedudukan mati dan cas selama kira-kira 72 jam untuk mengecas bateri sepenuhnya. Lakukan ini dari semasa ke semasa untuk memastikan bateri dicas sepenuhnya.

 8. Dalam cuaca buruk seperti ribut, taufan dan hujan lebat, adalah disyorkan untuk menyimpan lampu solar di dalam rumah untuk mengelakkan kerosakan fizikal. Sentiasa keluarkan bateri semasa menyimpan.

 9. Jangan gunakan bateri lampu solar biasa untuk jangka masa yang lama. Ia boleh menghakis petak bateri dan merosakkan lampu solar secara kekal. Walau bagaimanapun, ia boleh diperiksa menggunakan bateri biasa.

 10. Periksa lampu solar anda dengan kerap untuk mengelakkan kemerosotan untuk kerosakan kecil dan mengelakkan kemungkinan kerosakan.

 

Kesimpulannya

Memilih lampu solar kualiti terbaik dan menggunakan serta menyelenggaranya dengan betul akan membantu panel solar anda bertahan lebih lama. Jadi anda dapat melihat bahawa anda boleh menikmati sepenuhnya semua faedah menggunakan lampu solar.

Seperti kami di SLM, apabila customer solar light kami beli lampu solar SLM, sama ada untuk lampu solar rumah, lampu solar kedai, lampu solar kilang atau lampu solar jalan, kami akan syorkan best solar light, reliable solar light yang akan berfungsi dengan baik serta tahan lama.

Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.