Berikut Ialah Cara Untuk Mendapatkan Lebih Nilai Daripada Lampu Solar Kita

Sama ada lampu jalan solar berfungsi atau lampu taman solar, lampu solar yang menerangi kawasan luar anda sangat menakjubkan. Lampu berkuasa solar menggunakan tenaga solar percuma untuk menerangi sesuatu kawasan, menyerlahkan reka bentuk landskap dan memerlukan sedikit penyelenggaraan. Memilih jenama solar yang berkualiti adalah sangat penting jika anda mahu lampu solar anda bertahan lama. Anda boleh meningkatkan jangka hayat dan prestasi lampu suria luaran anda dengan memberi perhatian yang teliti. Berikut ialah beberapa petua untuk memanfaatkan sepenuhnya lampu solar anda

 

Pilih Lokasi Yang Betul

Untuk mengoptimumkan prestasi lampu solar anda dan mengecas panel sepenuhnya, adalah penting untuk meletakkan lampu solar di bawah cahaya matahari langsung selama 6-8 jam sehari, terutamanya pada waktu siang. Pokok tinggi, dinding dan bangunan serta bumbung lain boleh menimbulkan bayang-bayang, jadi pastikan anda meletakkan cahaya di kawasan tanpa bayang-bayang. Oleh kerana panel lampu solar memerlukan cahaya matahari untuk menjana elektrik, teduhan hanya satu sel lampu solar boleh menjejaskan tenaga yang dihasilkan oleh sel bersebelahan, mengurangkan prestasi keseluruhan. Orientasi, arah dan sudut panel solar juga memainkan peranan penting dalam output cahaya. Jika lampu solar anda disertakan dengan unit panel yang berasingan, anda boleh menyudut dan melaraskannya untuk memanfaatkan matahari sepenuhnya.

 

Menggunakan Panel Lampu Solar Berkualiti Tinggi

Kecekapan panel solar juga bergantung pada tahap suhu. Sebagai contoh, panel lampu solar polihablur berprestasi lebih baik daripada panel lampu monohablur pada suhu tinggi. Panel lampu solar terdiri daripada berbilang solar light cell yang membantu menukar tenaga solar kepada elektrik yang boleh digunakan. Walau bagaimanapun, panel solar tidak boleh menukar semua tenaga solar yang mereka terima kepada elektrik. Oleh itu, kecekapan panel adalah pecahan tenaga suria yang memukul panel yang sebenarnya ditukar oleh sel suria kepada elektrik. Tidak semua modul dicipta sama, tetapi kecekapan purata sel solar adalah sekitar 20%. Jenis panel, bahan dan pembinaan menentukan kecekapan. Memilih model yang paling cekap adalah penting untuk hasil yang terbaik.

 

Cas Bateri Lampu Solar Dan Ganti Jika Perlu

Lampu solar baharu hendaklah dicas sepenuhnya selama kira-kira 12-14 jam sebelum pemasangan lampu solar. Bateri litium biasanya bertahan 3-5 tahun, kadangkala lebih lama bergantung pada penggunaan. Bateri mesti diganti pada akhir hayatnya untuk lampu solar berfungsi dengan baik. Jika lampu kekal menyala untuk jangka masa yang singkat pada waktu malam atau tiba-tiba padam, bateri perlu diperiksa dan diganti jika perlu. Lampu solar dengan ciri penjimatan tenaga akhirnya menjimatkan tenaga dan memanjangkan hayat bateri.

Lampu solar direka untuk mematikan cahaya matahari secara automatik menggunakan sensor cahaya yang mengesan cahaya persekitaran. Jadi jika anda meletakkan lampu solar berhampiran sumber cahaya terang yang lain, lampu mungkin tidak berfungsi dengan baik.

Guna bateri lampu solar yang berkualiti tinggi, dapatkan jenis bateri lampu solar yang bersesuian. Jika bateri yang bermasalah, ia akan memberi kesan kepada mengecasan lampu solar dan risau nanti lampu solar anda tidak berfungsi dengan baik.

 

Pemasangan Dan Kualiti tinggi Lampu Solar

Semua pun ingin lampu solar berfungsi dengan baik, jadi penting untuk anda tahu lokasi/ tempat terbaik untuk pasang lampu solar, tengok pada pergerakan dan kedudukan matahari. Lagi satu, gunalah lampu solar berkualiti tinggi, pasti solar light components yang lain seperti solar light panel, solar light controller, solar light led dan solar light baterry juga berkualiti tinggi. Dengan ini lampu solar akan tahan lama dan berfungsi dengan baik.

SLM hanya supply solar light, sale solar light, install solar light yang berkualiti tinggi diseluruh negara termasuk di lampu solar kelantan, lampu solar perak, lampu solar melaka dan lampu solar selangor/ KL. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.