Kenapa Lampu Solar Berkelip

Terdapat Beberapa Kemungkinan Sebab Lampu Solar Anda Berkelip

Sambungan yang menyambungkan bateri ke LED terkoyak.

  • Bateri tidak dicas secukupnya (atau kosong).

  • Lampu solar mempunyai flash mode.

Panel lampu solar yang kotor boleh menjejaskan kelajuan pengecas bateri solar anda, jadi penting untuk memastikan ia bersih. Pertama, keluarkan habuk kotoran daripada sel lampu solar. Sentiasa cas pek bateri.

 

Bagaimana Untuk Menyelesaikan Masalah Lampu Solar Berkelip

Setelah beberapa tahun kemudian, lampu solar mula berkelip. Ia jarang berlaku, tetapi ia tidak baik. Oleh itu, ia membantu untuk melakukan beberapa perkara sebelum mengetahui masalahnya.

Habuk Dan Bahan Cemar Lain Boleh Menyukarkan Pengecasan Bateri Lampu Solar

Jika itu tidak berfungsi, anda boleh membuka bateri. Panel lampu solar saya terus berkelip atau tidak berfungsi langsung. Bateri boleh dicas semula yang disertakan biasanya menjadi punca utama masalah. Untuk menyelesaikan isu tersebut, sila ikuti langkah di bawah:

  1. Pastikan lampu solar berfungsi dengan menggantikan bateri lampu solar lama anda dengan bateri standard yang dicas sepenuhnya daripada peranti lain. Jika anda tidak pasti sama ada ia berfungsi, ambil tangan anda atau sekeping kertas dan tutup panel solar peranti. Lampu akan menyala apabila peranti dihidupkan.

  2. Jika lampu tidak menyala dan berkelip dengan terang, anda perlu menggantikan bateri yang disediakan. Bateri boleh dicas semula biasanya bateri AAA atau AA dan hampir di mana-mana.

  3. Sesetengah orang membeli produk lampu solar dan segera mahu menggantikannya. Jenama biasanya berkualiti rendah dan anda boleh mendapatkan lebih berkuasa (cahaya) daripada dengan produk lampu solar berkualiti. Ia tahan lebih lama apabila anda menggantikannya dengan bateri boleh dicas semula NiMH. Selain itu, ia mengambil masa yang lama untuk mengecas sepenuhnya.

 

Bagaimanakah Untuk Menghidupkan Lampu Solar Semula?

Di bawah ialah tiga perkara penting yang perlu anda lakukan untuk menghidupkan semula lampu solar anda.

Mulakan Semula Paparan

Lampu solar selalunya tidak berfungsi kerana plastik yang menutupi panel solar berkabus, menjadikannya sukar untuk melihat cahaya. Pencahayaan landskap yang murah adalah contoh utama ini.

Pengilat kuku yang jelas membantu menghilangkan kekusaman selepas membersihkan plastik dengan kain lembut yang lembap. Panel solar akan menyala semula dan membantu lampu solar mengecas dan berfungsi seperti biasa. Benarkan pengilat kuku kering sepenuhnya sebelum memasang lampu solar supaya papan menerima cahaya matahari yang mencukupi.

 

Pastikan Bateri Dalam Keadaan Baik Sebelum Anda Memulakan

Lampu solar yang tidak berfungsi selepas dibersihkan mungkin memerlukan bateri baharu. Bateri di belakang tatasusunan panel solar adalah jauh dan kebanyakannya tidak kelihatan. Anda boleh membuka bekas dengan pemutar skru kecil dan melihat ke dalam peranti. Satu bateri AA boleh dipasang semasa membina mesin. Jika bateri kehabisan, beli bateri baharu daripada jenis yang sama.

 

Periksa Pencahayaan

Jika anda sering menghidupkan dan mematikan lampu solar, pastikan suis berada dalam kedudukan “hidup” penuh. Di bahagian bawah kapsul cahaya atau di bawah topi emas. Penutup pada sesetengah model boleh dipusingkan mengikut arah jam untuk melepaskannya daripada perumah plastik jernih dan membenarkan akses kepada suis. Ia membolehkan anda sampai ke sana. Arahkan ditempat dimana cahaya matahari langsung untuk masa yang lama. Kemudian tutup panel solar dengan tapak tangan anda dan lihat jika lampu berfungsi.

Lampu juga boleh basah dan merosakkan sambungan elektrik yang menyambungkan panel kepada cahaya, menjadikannya kelihatan berkarat. Anda mungkin tidak boleh membetulkan lampu solar luar yang berkarat dan tidak berfungsi. Oleh itu, anda harus memasang yang baharu.

Pendawaian lampu solar, solar light wiring hendaklah dalam keadaan baik, begitu juga rentetan lampu. Haiwan diketahui meletakkan gigi dalam wayar. Dalam sesetengah kes, anda boleh melindungi wayar rentetan ringan buat sementara waktu dengan menutup bahagian terdedah setiap bahagian wayar dengan pita elektrik.

 

Lampu Solar Tahan Lasak

Mempunyai satu set panel luar yang tidak berfungsi dan tidak tahu apa masalahnya? Lampu solar boleh menahan cuaca, tetapi hujan boleh menjejaskan mereka, masalah yang telah dilihat ramai Namun, ini tidak bermakna mereka telah hilang sama sekali nilainya.

Sebaiknya anda boleh periksa terlebih dahulu beberapa perkara mudah untuk mencari tahu kenapa lampu solar anda tidak berfungsi. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.