Antara Perkara Yang Perlu Dilihat Sebelum Membeli Lampu Solar  

Antara Perkara Yang Perlu Dilihat Sebelum Membeli Lampu Solar Tidak kira jenis lampu solar yang anda pasang di rumah, perniagaan atau taman, anda memerlukan sesuatu yang tahan lama dan berfungsi dengan baik. Ramai yang datang ke SLM selepas kecewa dengan dengan pembelian lampu solar sebelum ini. Mereka selalu membelinya kerana ia adalah “tawar menawar”. Malangnya, membeli lampu sollar harga murah bukanlah pendekatan yang betul jika anda mahu sesuatu bertahan lebih daripada beberapa bulan. Anda harus mempertimbangkan.

 

Lampu Panel Solar

Saiz

Saiz penting (dengan teknologi semasa). Lebih banyak sel solar bermakna pengecasan bateri lampu solar lebih cepat. Kebanyakan lampu solar dinyahcas waktu malam dan perlu dimulakan semula setiap hari untuk mengecas semula bateri. Panel harus direka bentuk untuk dicas sepenuhnya dalam satu hari, yang bermaksud 8-10 jam pendedahan kepada cahaya matahari langsung untuk panel kecil. Lampu solar panel besar hanya boleh mengambil masa 4-6 jam.

 

Salutan Resin

Kebanyakan lampu solar mempunyai panel yang disalut dengan resin untuk melindunginya daripada cuaca. Ini akan retak secara beransur-ansur (menjadi legap) di bawah cahaya UV dan dalam beberapa kes mungkin kelihatan dari pek bateri. Lebih legap penutup, panel kurang cekap, yang seterusnya menjejaskan masa ia bercahaya. Secara amnya, ini berlaku dalam tempoh 3-6 bulan bergantung pada kualiti resin dan pendedahan.

 

Penutup Kaca

Kaedah perlindungan cuaca yang kurang popular atas sebab kos, tetapiakan bertahan lebih lama daripada kaedah resin.

 

Panel Solar Berasingan

Meletakkan panel solar lain beberapa meter dari kepala lampu akan memberi anda akses yang lebih baik kepada matahari. Ini memastikan banyak kuasa apabila anda memerlukannya dan meletakkan lebih sedikit sekatan pada penempatan kepala ringan.

 

Bateri Lampu Solar

Jenis

Semua lampu solar dilengkapi dengan bateri boleh dicas semula. Mereka menyimpan tenaga pada siang hari dan berfungsi sebagai sumber tenaga pada waktu malam. Terdapat tiga jenis utama yang digunakan dalam lampu suria: Ni-Cd (nikel kadmium), Ni-MD (nikel logam hidrida) dan litium.

Bateri Ni-Cd mempunyai memori dan tidak akan dicas sepenuhnya dalam kitaran pengecasan pendek (cuaca buruk berterusan). Ini adalah bateri lampu solar yang paling murah dan mungkin tidak menjejaskan harga unit lampu, tetapi anda harus menggantikan bateri sekurang-kurangnya setiap 12 bulan. Bateri Ni-MD berada di antara nikel-kadmium dan litium. Mereka tidak mempunyai kelemahan penyimpanan Ni-CD, tetapi harus diganti setiap 1-2 tahun bergantung pada penggunaan.

Bateri litium adalah yang terbaik dalam menerima dan menahan pengecasan dan mempunyai hayat paling lama (biasanya 4-5 tahun) sebelum perlu diganti. Walau bagaimanapun, bateri litium sangat mahal, yang ditunjukkan dalam harga awal unit solar.

 

Kapasiti

Sel suria mempunyai kapasiti penyimpanan yang berbeza. Nombor yang lebih tinggi (mis. 2000 mAh) mempunyai lebih banyak kapasiti penyimpanan tenaga dan akan menyala lebih lama daripada lampu serupa dengan bateri kapasiti yang lebih rendah (bandingkan lampu dengan output lux atau lumen yang serupa). Sebagai peraturan, bateri boleh dicas semula yang disertakan sesuai untuk kapasiti pengecasan panel solar. Menggantikan bateri dengan kapasiti yang lebih tinggi daripada yang dibekalkan tidak semestinya bermakna lampu akan menyala lebih lama. Bateri hanya boleh menyimpan apa yang boleh dibawa oleh panel solar.

 

Masa Pencahayaan

Waktu pencahayaan yang dinyatakan merujuk kepada bateri dengan unit pengecasan maksimum dan kapasiti storan maksimum pada siang hari. Perlu diingat bahawa bateri kehilangan kecekapan dari semasa ke semasa. Panel solar resin juga kehilangan kecekapan dari semasa ke semasa. Jadi, dalam amalan, 6-8 jam masa pencahayaan akan dikurangkan kepada 3-4 jam selepas 6 bulan.

 

Purata Kehidupan

Persekitaran

Jangka hayat cahaya bergantung pada keadaan persekitaran di mana cahaya terdedah. Pendedahan yang berpanjangan kepada matahari, angin, hujan dan pencemaran akhirnya akan membawa kepada kegagalan. Tempoh masa ini banyak bergantung pada tahap pendedahan dan kualiti keseluruhan unit cahaya. Lampu solar berkualiti akan bertahan lebih lama daripada lampu solar murah.

 

Kualiti

Seperti yang dijelaskan di atas, kualiti lampu solar secara langsung mempengaruhi jangkaan.

 

Alat Ganti Lampu Solar

Cari lampu solar dengan bahagian yang boleh diganti seperti bateri atau panel solar. Sila ambil perhatian bahawa semua lampu solar mempunyai bateri dan bergantung pada jenis bateri yang mungkin anda perlukan untuk menggantikannya selepas 12 bulan.

 

Kaji Dulu Sebelum Beli Lampu Solar

Sekarang ini memang banyak lampu solar dipasaran, ada yang lampu solar berkualiti dan ada yang lampu solar harga murah. Penting untuk kaji dahulu sebelum lakukan seberang pembelian lampu solar sekiranya anda tidak mahu masalah lampu solar dimasa akan datang atau baru pakai kejap tapi lampu solar rosak. Jadi periksa dulu semua ciri-ciri lampu solar sebelum beli atau boleh terus beli lampu solar luar rumah, lampu solar spotlight, lampu solar taman, lampu solar ceiling atau pelbagai jenis lampu solar dengan SLM. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.