Mengenai Kipas Solar Dan Adakah Berbaloi Untuk Membelinya

Sumber tenaga boleh diperbaharui untuk membantu orang ramai mencari penyelesaian yang berdaya maju kepada krisis iklim dan pencemaran. Salah satu peranti fotovoltaik terbaru di pasaran ialah kipas solar, solar fan.

Kipas solar menggunakan tenaga matahari untuk menyejukkan. Ramai orang beralih kepada kipas elektrik kerana ia menjimatkan elektrik.

Kipas solar telah mula menggantikan kipas elektrik kerana banyak kelebihannya. Ini membantu orang ramai menggunakan tenaga solar untuk memastikan kediaman mereka selesa semasa musim panas.

Ketahui lebih lanjut tentang Solar Kipas ini!

 

Apa Itu Kipas Solar?

Kipas solar juga dipanggil kipas bumbung solar. Ia menggunakan tenaga solar, tidak seperti kipas biasa yang menggunakan kuasa daripada bahan api.

Kipas solar dikuasakan oleh panel kipas solar. Pada hari yang cerah, kipas solar rumah menyediakan penyejukan optimum tanpa memerlukan kuasa tambahan.

 

Bagaimanakah kipas solar berfungsi?

Kipas ini dikuasakan oleh tenaga solar. Gantikan udara panas di dalam bilik anda dengan udara sejuk. Rehatkan sistem pengudaraan, pemanasan dan penyaman udara rumah anda.

Kipas diri solar berfungsi dengan menarik udara sejuk dari bahagian bawah bilik. Mereka juga menolak udara panas keluar dari bilik.

Udara panas biasanya di bahagian atas dan udara sejuk di bahagian bawah. Kipas berkuasa solar menggunakan konsep ini untuk menyejukkan bilik.

Kipas ini kerap mengedarkan udara panas dan sejuk di dalam bilik dengan menukar udara. Pakar mengesyorkan agar bilik mempunyai pengudaraan yang baik untuk membolehkan pertukaran udara yang cekap.

 

Bagaimanakah Kipas Solar Menjana Elektrik?

Tenaga solar kini merupakan sumber tenaga paling bersih di dunia. Ia tidak membawa kepada pencemaran.

Menggunakan tenaga suria untuk menghidupkan kipas adalah satu lagi contoh penggunaan kesan fotovoltaik.

Bateri kipas solar menukar tenaga solar kepada tenaga elektrik. Kipas solar menggunakan silikon berasaskan wafer untuk menukar tenaga ini kepada elektrik.

 

Berapakah Harga Kipas Solar Rumah?

Harga median untuk peminat tenaga suria dijangka turun sebanyak RM 300 – RM 500. Kos pemasangan kipas tenaga solar bergantung kepada jenis kipas solar.

Harga pembelian dan kos pemasangan kipas berkuasa solar mungkin kelihatan seperti pelaburan yang besar. Walau bagaimanapun, ia benar-benar bermanfaat dalam jangka masa panjang.

Faedah jangka panjang memasang kipas berkuasa solar untuk rumah anda melebihi pemasangan dan kos kipas.

 

Kebaikan Dan Kelemahan Menggunakan Kipas Solar

Berikut adalah beberapa kebaikan lain menggunakan kipas berkuasa solar:

1. Tenaga solar ialah tenaga bersih – Tenaga suria boleh diperbaharui. Kipas bawah solar menggunakan tenaga solar, jadi tidak ada bil utiliti yang terlalu tinggi. Pemilik boleh menjimatkan wang untuk bil elektrik mereka dan meningkatkan jejak karbon mereka.

2. Penjimatan tenaga – Menyejukkan ruang anda dengan kipas solar boleh mengurangkan tenaga yang diperlukan untuk menyejukkan seluruh rumah anda. Penyejukan ruamg membantu memastikan seluruh rumah sejuk dan tidak memberi tekanan pada sistem HVAC.

3. Murah – Kipas tenaga solar mudah dipasang dan lebih murah dalam jangka masa panjang berbanding kipas dan penghawa dingin.

 

Kelemahan kipas solar

1. Mahal – Kipas bawah solar, solar stand fan mempunyai kos permulaan yang lebih tinggi daripada kipas elektrik. Memandangkan mereka baru sahaja memasuki pasaran, pengeluar tidak dapat mengurangkan kos pemasangan dan pembuatan. Walau bagaimanapun, kos dipulihkan dalam pelbagai cara selepas pemasangan.

2. Tidak boleh dipercayai – Kipas solar hanya berfungsi paling baik apabila matahari bersinar terang. Kipas berkuasa solar juga mungkin tidak berfungsi pada hari lembap dan mendung.

 

Mengapa Anda Perlu Guna Kepada Kipas Solar?

Sumber tenaga boleh diperbaharui lebih baik untuk alam sekitar daripada sumber tenaga tidak boleh diperbaharui. Mereka juga dipanggil sumber tenaga bersih. Mereka tidak menyebabkan pencemaran atau kerosakan kepada alam sekitar. Tenaga solar adalah tenaga bersih yang paling biasa dan cekap. Walau bagaimanapun, walaupun faedah ini, ia tidak mendapat populariti dan pengiktirafan yang sepatutnya. Inilah sebabnya.

 

Dengan kipas solar, anda tidak perlu risau mengenai bayaran elektrik, anda boleh pasang kipas sepanjang masa tapi pastikan ianya dicas penuh. Untuk info lebih lanjut cepat hubungi hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.