Jauhi Lampu Solar Daripada Serangga

Lampu suria luar sangat bagus untuk menetapkan menerangi kawasan luar rumah anda, tetapi ia boleh menarik perhatian serangga. Tiada apa-apa yang mengakhiri malam seperti korus kuat serangga yang tidak diundang. Adakah Lampu Solar Menarik Serangga?

Ringkasnya, ia bergantung. Cahaya ialah spektrum dan frekuensi cahaya yang berbeza boleh menarik pelbagai jenis serangga. Semakin panjang gelombang, semakin kurang cahaya yang menarik. Serangga juga tertarik kepada sumber haba, jadi gunakan mentol lampu yang menghasilkan kurang haba untuk menjauhkan serangga. Ini bermakna lampu LED solar yang hangat adalah sumber cahaya terbaik untuk menjauhkan serangga.

Apabila anda memahami sebab serangga, labah-labah dan pepijat tertarik kepada lampu, anda boleh membuat rancangan yang lebih baik untuk menjauhkan mereka. Kami telah mengumpulkan penjelasan berguna tentang sebab serangga tertarik kepada lampu solar dan beberapa cara praktikal untuk menjauhkan mereka.

 

Apakah Sains Di Sebalik Serangga Tertarik Kepada Cahaya Matahari?

Untuk menjawab sepenuhnya soalan, “Adakah lampu suria menarik serangga?”, kita mendalami sains di sebalik serangga tertarik kepada cahaya. Terdapat dua sifat cahaya yang menarik kepada serangga: haba dan panjang gelombang. Daripada menyebut panjang gelombang, kita boleh memanggilnya warna.

 

Bagaimana Warna Lampu Solar Menarik Serangga?

Mari kita bincangkan tentang warna dahulu. Ia mungkin kelihatan pelik bahawa kumbang tertarik kepada warna, tetapi ia bukan warna seperti yang kita fahami. Warna hanyalah julat panjang gelombang dalam spektrum cahaya. Terdapat cahaya yang boleh dilihat antara 400 nm dan 780 nm. Dan kemudian terdapat satu lagi bahagian cahaya yang boleh dilihat dan dirasai oleh serangga.

Serangga hanya boleh melihat panjang gelombang yang lebih pendek. Oleh itu, mereka lebih tertarik kepada hujung ultraviolet spektrum panjang gelombang. Ini bermakna mereka lebih suka cahaya biru sejuk daripada cahaya kuning atau merah hangat.

Daya tarikannya kepada cahaya adalah disebabkan oleh sifat yang dipanggil fototaksis positif. Serangga malam menggunakan cahaya bulan sebagai kompas. Tindak balas biologi ini menjadi keliru dan keliru apabila sumber cahaya biru sejuk lain berada dalam bidang pandangan.

 

Cara Haba Cerah Menarik Serangga

Tidak semua serangga dicipta sama. Banyak serangga tertarik kepada warna cahaya, sementara yang lain terbang mengelilingi cahaya untuk kehangatan. Tetapi tidak semua serangga direka untuk menjana haba yang mencukupi untuk memastikan ia hidup. Proses di mana serangga menjana dan mengekalkan haba ini dipanggil termoregulasi serangga. Dan terdapat seluruh bidang penyelidikan mengenai topik ini sahaja.

Sesetengah serangga tidak boleh terbang dan menjana haba yang mencukupi tanpa masuk ke dalam rumpai. Serangga ini mendapat haba yang tinggal daripada matahari atau sumber haba lain. Atas sebab ini, anda boleh menemuinya di sekeliling lampu dan peralatan panas. Mereka menggunakan inframerah untuk mencari sumber makanan.

 

Serangga Tertarik kepada Cahaya

Anda kini tahu bahawa serangga tertarik kepada cahaya, haba, dan juga karbon dioksida. Jadi apakah jenis serangga yang berkerumun di sekitar lampu solar spotlight anda?

Seperti yang dinyatakan di atas, fototaksis menerangkan hubungan antara serangga dan cahaya. Fototaksis negatif bermakna kumbang ditolak oleh pendedahan kepada sumber cahaya. Beberapa perosak yang termasuk dalam kategori ini ialah lipas dan cacing tanah.

Seranggan yang ada fototaksis positif biasanya tergolong dalam keluarga serangga terbang. Rama-rama dan lalat sangat tertarik kepada cahaya. Nyamuk pula mempunyai daya tarikan kecil terhadap cahaya. Kebanyakan spesies lebah, rama-rama dan kumbang mempunyai fototaksis positif yang kuat. Serangga yang sangat fototaktik ini mencari sama ada air, makanan atau sumber cahaya.

Sudah tentu, apabila anda menarik serangga seperti lalat dan rama-rama, anda menarik pemangsa untuk lalat dan rama-rama. Ini bermakna solar spotlight/ solar ceiling light secara tidak langsung menarik haiwan seperti cicak, kelawar dan burung yang makan serangga.

 

Cara Menjauhkan Serangga Daripada Lampu Solar

Ia mudah alih, jadi anda boleh meletakkannya di mana-mana sahaja. Kami mengesyorkan memasang perangkap serangga anda dalam jarak 10-15 kaki dari cahaya yang anda ingin menjauhkan serangga. Ini menjadikan serangga yang tertarik dengan cahaya sebagai pilihan baharu dan lebih menarik apabila didekati.

 

Kesimpulan Berkenaan Tajuk Ini

Memang sifat beberapa serangga tertarik kepada cahaya tidak kira lampu biasa atau lampu solar tapi kalau nak diikutkan lampu mentol biasa lebih menarik perhatian mereka. Boleh dikatanya, ini adalah satu keburukan berkenaan lampu solar dimana serangga tertarik dengan lampu solar. Apabila serangga berkumpul dilampu solar, ia akan menarik perhatian haiwan seperti cicak yang datang untuk memakan seranggan tersebut dan tahi cicak akan bertaburan. Kebanyakan ini terjadi untuk indoor solar light seperti solar ceiling light.

Salah satunya lampu solar terbaik di Malaysia adalah jenama lampu solar SLM. Hanya lampu solar yang berkualiti tinggi yang disediakan untuk anda. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.