Lampu Solar Memerlukan Cahaya Matahari Langsung? 

Pernahkah anda terfikir berapa banyak cahaya matahari untuk lampu solar berfungsi? Jika ya, anda tertanya-tanya sama ada ia memerlukan cahaya matahari langsung.

Ringkasnya, lampu solar tidak memerlukan cahaya matahari langsung. Sebagai alternatif, cahaya matahari mendung atau pencahayaan buatan sudah memadai, tetapi cahaya matahari langsung selalunya merupakan cara terbaik untuk meningkatkan kecekapan cahaya matahari. Oleh itu, lampu solar adalah yang terbaik dalam cahaya matahari langsung, tetapi ini tidak selalu diperlukan.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang lampu solar dan keperluan pencahayaannya, baca terus.

 

Bagaimanakah Lampu Solar Berfungsi?

Untuk memahami sepenuhnya mengapa lampu solar tidak memerlukan cahaya matahari langsung, kita perlu memahami cara lampu solar berfungsi terlebih dahulu. Lampu solar menggunakan tiga komponen utama: panel solar, bateri dan sensor cahaya, semuanya berfungsi bersama.

Panel lampu solar mengumpul cahaya matahari dan menukarkannya kepada tenaga elektrik supaya ia boleh digunakan oleh matahari. Kefungsian modul solar adalah berdasarkan siri sel solar. Sel-sel ini bertanggungjawab untuk menangkap cahaya matahari dan pada dasarnya menukarnya kepada tenaga yang boleh digunakan.

Apabila panel solar menghasilkan tenaga yang boleh digunakan daripada matahari, tenaga itu disimpan dalam bateri lampu solar. Dengan bateri ini, lampu solar anda akan berfungsi walaupun pada waktu malam atau apabila anda tidak mempunyai akses kepada matahari. Sensor cahaya membolehkan bateri digunakan pada waktu malam, tetapi tidak pada waktu siang apabila kuasa dihantar terus ke lampu.

 

Apakah Maksudnya Untuk Lampu Solar Dan Cahaya Matahari Langsung

Jadi lampu solar menggunakan panel solar, bateri dan penderia cahaya, tetapi apakah kaitannya dengan topik yang sedang dibincangkan?

Ringkasnya, fakta bahawa lampu solar menggunakan sistem bateri bermakna lampu solar tidak perlu terdedah kepada cahaya matahari terus sepanjang masa. Sebaliknya, jika panel solar terdedah kepada cahaya matahari langsung, bateri memegang dan menyimpan tenaga yang boleh digunakan.

Di bawah sepanjang malam, bateri boleh dicas semula dan sensor lampu solar ini membolehkan lampu solar anda terus menggunakan tenaga solar yang ditukar. Tanpa bateri itu, panel solar perlu berada di bawah cahaya matahari terus sepanjang masa untuk menggunakan cahaya pada setiap masa.

 

Apakah Yang Berlaku Jika Lampu Solar Terdedah Kepada Cahaya Matahari Langsung

Jika lampu solar terdedah kepada cahaya matahari langsung, bagus. Selepas itu, panel solar dan lampu solar akan berfungsi pada kecekapan maksimum. Sebarang lebihan kuasa yang dijana pada masa ini disimpan dalam bateri, jadi cahaya boleh digunakan walaupun selepas matahari terbenam.

Jadi, anda akan mahu lampu solar berada dalam hubungi langsung apabila boleh . Ini membolehkan panel solar menjana tenaga maksimum dan memberikan lebih kuasa pada waktu malam.

 

Adakah Lampu Solar Mendapat Tenaga Yang Mencukupi Pada Hari Yang Teduh?

Sukar untuk menentukan sama ada lampu solarmendapat kuasa yang mencukupi pada hari yang teduh. Banyak faktor mempengaruhi jumlah cahaya matahari yang diperlukan untuk lampu solar, seperti yang dijelaskan di bawah.

Walau bagaimanapun, kebanyakan hari yang teduh akan menghasilkan tenaga yang mencukupi untuk membantu anda sepanjang malam, terutamanya jika anda mempunyai sedikit tenaga yang tersisa dari hari cerah terakhir. Anda harus lebih berhati-hati.

 

Berapa Banyak Cahaya Matahari Yang Diperlukan Oleh Lampu Solar?

Banyak faktor mempengaruhi jumlah cahaya matahari yang diperlukan oleh lampu. Faktor seperti jenis pencahayaan yang dimaksudkan, panel dan bateri menentukan dengan tepat berapa banyak cahaya yang diperlukan untuk bertahan sepanjang malam.

Sebagai anggaran kasar, pakar mengesyorkan 8 jam cahaya matahari langsung untuk 12-15 jam pengecasan. Itu masa yang cukup untuk bermalam. Sudah tentu, dalam 4 jam cahaya matahari langsung, cas 6-8 jam akan berlangsung semalaman.

 

Petua Untuk Mendapatkan Lebih Banyak Cahaya Matahari

Jika anda menghadapi masalah menjana tenaga yang mencukupi untuk menyalakan lampu suria anda pada waktu malam, berikut ialah beberapa petua untuk mendapatkan lebih banyak cahaya siang :

Bersihkan Panel Lampu Solar: Cuba pastikan panel lampu solar bersih. Panel tidak dapat menyerap cahaya matahari yang mencukupi jika ia ditutup dengan kotoran. Berikut ialah petua cepat untuk mendapatkan lebih banyak cahaya matahari secara automatik.

Menggunakan Panel Solar Berasingan: Jika anda menggunakan panel solar yang berasingan, anda boleh melaraskan kedudukan panel solar supaya ia tidak perlu berada di atas lampu suria. Ini membolehkan anda memanfaatkan sepenuhnya cahaya matahari, walaupun ia berada dikawasan teduh.

 

Lebih Baik Dibawah Matahari Langsung

Lampu solar masih berfungsi walaupun tiada cahaya matari langsung tetapi mungkin cahaya lampu solar akan sedikit malap serta tidak boleh bertahan sepanjang malam. Adalah lebih baik panel lampu solar terdedah pada matahari. Sebenarnya tak guna arah panel menghadap selatan tapi tidak terdedah pada matahari. Sebelum lakukan pemasangan lampu solar, rancang terlebih dahulu, lihat bergerakan matahari ke arah mana. Pastikan panel lampu solar terdedah pada matahari untuk jadikan ia berfungsi sepanjang malam.

Kami adalah solar light specialist, yang juga mempunyai banyak agen lampu solar cell menyediakan brosur lampu solar cell menerangkan bagaimana lampu solar berfungsi, cara lampu solar berfungsi dengan menawarkan lampu solar terbaik, lampu solar tahan lama dengan harga lampu solar Malaysia berpatutan. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.