Adakah Lampu Solar Kalis Air? 

Tenaga solar dianggap sebagai bentuk tenaga yang paling bersih dan boleh diperbaharui. Bukan sahaja mesra alam, ia bebas solar dan menggunakan elektrik tanpa perlu membayar bil elektrik anda.

Memandangkan tenaga solar memerlukan cahaya matahari untuk menjana elektrik, salah satu soalan paling lazim yang menarik minat ramai orang ialah, adakah lampu solar kalis air?

Kebanyakan lampu solar adalah kalis air dan boleh menahan hujan dengan mudah, tetapi lampu bertaraf IP65 kalis air sepenuhnya dan dilindungi daripada kotoran dan zarah habuk bawaan udara. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut, baca terus.

Artikel ini akan menerangkan perbezaan antara keduanya. Lampu kalis air, sama ada ia berfungsi dalam hujan, apa yang perlu dilakukan jika lampu solar berhenti berfungsi selepas hujan.

 

Adakah Lampu Solar Basah?

Lampu solar menjana elektrik daripada cahaya matahari, kebanyakannya direka untuk menahan semua keadaan cuaca.

Ya, lampu solar boleh basah. Ada juga yang rosak akibat hujan, tetapi kemajuan dalam teknologi telah menjadikan lampu solar tersedia secara meluas dan kalis air.

Perbezaan kecil memisahkan keduanya. Lampu solar kalis air menghalang air daripada memasuki bahagian mekanikal. Lampu solar kalis air, sebaliknya, boleh menghalang sebarang jenis kebocoran air atau resapan.

Walau bagaimanapun, kabel yang memegang lampu solar boleh rosak apabila terdedah kepada air, menjejaskan sifat bercahaya lampu suria.

 

Adakah Lampu Solar Kalis Air?

Seperti yang dijelaskan di atas, tidak semua lampu solar adalah kalis air, tetapi lampu solar kalis air sebenarnya. Lampu solar secara amnya direka bentuk untuk kalis air untuk menahan cuaca yang teruk. Walau bagaimanapun, terdapat lampu solar, terutamanya yang lampu solar murah, yang mungkin tidak memenuhi tuntutan kalis air mereka.

Untuk mengelak daripada membeli lampu solar palsu ini, ingat untuk mencari penilaian “IP” semasa mencari lampu suria kalis air. Menunjukkan sama ada ia dilindungi. IP mempunyai dua nombor. Yang pertama mewakili pepejal dan yang kedua mewakili cecair.

Apabila memilih waterproof outdoor solar light, IP standard yang perlu dicari ialah IP65. Ini membolehkan lampu solar menahan hujan dan habuk. Walau bagaimanapun, jika anda tinggal di kawasan dengan hujan lebat atau salji, anda harus memilih lampu solar dengan IP yang lebih tinggi. Lampu solar IP65 mempunyai perlindungan yang mencukupi terhadap hujan, tetapi ini tidak bermakna lampu boleh ditenggelami air.

 

Adakah Lampu Berkuasa Solar Akan Berfungsi Semasa Hujan?

Lampu suria berfungsi semasa hujan, jadi hujan atau tidak akan menjejaskan kecerahan lampu solar.

Lampu solar boleh dicas pada hari mendung atau hujan, tetapi ingat bahawa jumlah tenaga solar yang disimpan dalam bateri lampu solar secara semula jadi akan berkurangan. Perkara yang menarik tentang hujan, bagaimanapun, ialah ia membantu membersihkan panel solar daripada lampu solar. Habuk dan kotoran ringan mudah dikeluarkan oleh hujan.

 

Pilih Lampu Solar Yang Betul

Lampu solar direka untuk cuaca baik dan buruk. Tetapi itu tidak bermakna ia kurang terdedah kepada kerosakan. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk merancang dan mempertimbangkan semua faktor sebelum membuat keputusan untuk memasang lampu solar di rumah anda.

Apabila membeli lampu solar luar rumah, pilih sekurang-kurangnya lampu berkadar IP65 jika anda mahu ia bertahan dan lebih-lebih lagi membazirkan wang. Untuk membeli lampu solar baharu, lawati kedai lampu solar kami atau terus hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.