Apa Yang Perlu Dielakkan Semasa Membeli Lampu Solar

Dua puluh tahun yang lalu, tenaga solar hanya terdapat dalam buku dan filem untuk orang awam. Sehingga 2020, lampu tenaga solar digunakan secara meluas dalam penjanaan kuasa industri, penjanaan kuasa kediaman.

Sekarang ini talian anda boleh membeli pelbagai lampu rumah solar, termasuk: Lampu Taman olar, Lampu Banjir Solar/ Lampu Solar Spotlight, Lampu Keselamatan Suria, Lampu Dinding Suria, dll. Lampu jalan solar juga popular di pelbagai jalan dan tempat lampu awam. Harga lampu solar boleh pergi dari puluhan hingga ribuan ringgit.

Apabila membeli lampu solar, terutamanya membeli lampu jalan solar untuk projek kerajaan, anda harus sedar tentang beberapa salah tanggapan yang mudah membuat kesilapan. Beberapa salah faham adalah disebabkan oleh pemahaman pelanggan, ada yang sengaja dicipta oleh solar light supplier Malaysia untuk mengelirukan pelanggan. Pembekal lampu solar perlu mendapatkan pesanan daripada pelanggan mereka di samping memerlukan keuntungan yang baik.

Walau bagaimanapun, akhirnya kebanyakan menghadapi masalah lampu solar dengan lampu jalan solar yang dibeli. Oleh itu, dalam artikel ini, kami telah menyenaraikan 7 kesilapan semasa membeli lampu solar dan juga menerangkan sebab teknikal di sebalik salah faham ini.

 

Salah Faham 1: Bilangan LED sama dengan kuasa LED

Di sini kita boleh terus menyampaikan kesimpulan yang betul: jumlah LED tidak sama dengan kuasa LED.

Kebanyakan penerangan kedai lampu solar di talian menyatakan bahawa kuantiti LED adalah spesifikasi utama untuk lampu solar. Nampaknya, lebih banyak LED bermakna lebih kuasa. Dan juga, kuasa LED boleh diset dengan kawalan cas solar dari apa-apa kuasa ke kosong.

Selain itu, cip LED berbeza. Oleh itu, adalah mudah untuk melihat bahawa bilangan LED bukanlah titik utama prestasi lampu solar, begitu juga kos lampu solar. Keperluan parameter untuk lampu jalan solalr biasanya tidak memerlukan bilangan LED kurang daripada 1.

 

Salah Faham 2: Kuasa LED Sama Kecerahan

Sumber cahaya generasi ketiga, LED, boleh menjimatkan lebih banyak kuasa untuk mengekalkan kecerahan yang sama. Pencahayaan dikira dalam lumen (lm), bukan dalam watt. Ini kerana kecerahan ditentukan oleh kecekapan bercahaya (lumen/watt).

Keluaran lampu solar cahaya mentol LED hanya 12-24 lumen per watt. Selain itu, CFL boleh mencapai 50-60 lumen setiap watt. LED boleh menghasilkan lebih banyak lumen per watt (lm/W).

Di pasaran 2020, jenis LED yang berbeza mungkin menghasilkan keberkesanan bercahaya (lm/W) yang berbeza dan sesetengah cip LED mencapai lebih 200lm/W, manakala yang lain adalah sekitar 130lm/W. Cara terbaik untuk mengira kecerahan adalah berdasarkan lumen, bukan berdasarkan output LED.

Merumuskan mitos 1 dan 2, juga ingat di sini bahawa kuasa LED dalam lampu solar sentiasa dilabelkan sebagai lebih tinggi daripada kuasa LED sebenar.

 

Salah Faham 3: Menilai Kualiti Kawalan Cas Bergantung Kepada Arus Semata-mata

Perkara untuk menilai kualiti kawalan cas ialah kadar kerosakan kawalan cas mengikut urutan jisim. Arus 10A atau 15A pengawal hanya untuk memastikan pengawal dapat memacu kuasa panel solar yang mencukupi pada voltan tertentu. Dan kualiti pengawal caj ditentukan terutamanya oleh pengumpulan teknikal daripada projek sebenar, dengan menyahpepijat dan mengemas kini perkakasan dan perisian daripada masalah sebenar. Kos kawalan cas solar adalah lebih rendah untuk lampu solar luaran.

 

Salah Faham 4: Saiz Panel Solar Sama Dengan Kuasa Panel Solar

Panel solar boleh menggunakan jumlah sel solar yang lebih kecil untuk memastikan rupa dan saiz panel solar adalah sama. Selain itu, beberapa kilang lampu jalan solar tidak menghasilkan kuasa panel solar yang mencukupi bagi menjimatkan kos beberapa pesanan. Untuk mendapatkan lebih banyak keuntungan, beberapa kilang sengaja meletakkan cip solar yang rosak ke dalam panel solar untuk menjadikannya cukup besar. Atau anda mempunyai sel solar kelas B atau C dengan hayat yang sangat singkat.

Kami ingin menambah cadangan berkenaan panel solar. Untuk projek lampu jalan solar, kami menggunakan panel lampu solar monohablur, tetapi bukan panel lampu solar polihablur. Ini kerana panel solar monohablur boleh menghasilkan lebih kuasa daripada panel solar polihablur pada hari mendung. Dan masa pencahayaan LED pada hari mendung adalah kualiti penting lampu jalan. Satu lagi sebab mengapa panel solar monohablur boleh bersaiz 20% lebih kecil daripada panel solar polihablur dengan prestasi yang sama. Juga, lampu jalan solar harus dipasang pada tiang. Berat dan saiz lampu jalan solar yang ringan menjadikan pemasangan lebih mudah dan selamat.

 

Salah Faham 5: Kapasiti Bateri Ialah AH

Kapasiti bateri ialah voltan didarab dengan AH. Sesetengah pelanggan hanya memerlukan bateri ah. Ini tidak cukup. Anda juga perlu mengetahui voltan bateri. Sebagai contoh, bateri 12 Volt 30Ah mempunyai empat kali kapasiti bateri 3.2 Volt 30Ah.

Lampu banjir solar LED/ lampu spotlight led solar kuasa rendah terlaris dan lampu dinding solar kuasa rendah di lampu solar online adalah bateri berasaskan 3.2 volt. Walau bagaimanapun, sistem bateri voltan rendah tidak dapat menyokong lampu solar LED berkuasa tinggi. Oleh kerana voltan yang lebih kecil, kuasa yang lebih besar mesti dilaraskan untuk mencapai watt. Mata wang yang lebih besar memerlukan wayar yang lebih tebal, menjadikan pengawal cas solar rapuh. Mengikut pengalaman kami, sistem bateri 3.2 volt menyokong kurang daripada 20 watt kuasa LED daripada lampu suria. Walau bagaimanapun, jika kuasa LED kurang daripada 20 watt, kami mengesyorkan menggunakan sistem voltan rendah. Ini kerana bateri 3.2 volt berharga kurang daripada bateri 12 volt, yang memerlukan pembungkusan yang lebih kompleks untuk pengendalian. Selain itu, pengawal cas solar 3.2 volt berharga kurang daripada pengawal 12 volt. meningkat.

 

Salah Faham 6: Cip LED Sangat Mahal

Di sini kami harus menunjukkan bahawa terdapat empat aksesori utama untuk lampu solar. Ia adalah panel lampu solar, bateri lampu solar, controller cas lampu solar dan sumber cahaya. Sel suria ialah peranti yang menukarkan tenaga solar kepada tenaga elektrik untuk menghasilkan tenaga elektrik.

Berbanding dengan panel solar polihablur, panel solar monohablur mempunyai kecekapan yang lebih tinggi dan kos pembuatan yang lebih rendah daripada panel polihabluran. Tiada sebab untuk mengesyorkan sel solar monohablur untuk lampu solar, tetapi terdapat beberapa sebab untuk kos pasang lampu solar yang lebih tinggi dan kecekapan polihablur yang lebih rendah.

 

Salah Faham 7: Contoh Lampu Solar Berfungsi Dengan baik. Ini Bermakna Kualiti Lampu Jalan Solar Kami Adalah Baik.

Sistem pencahayaan solar lebih rumit daripada lampu LED kerana kawalan cas lampu solar dan lampu solar bateri. Sampel cahaya matahari mungkin berfungsi dengan baik. Tetapi untuk pesanan besar, jika kualiti lampu solar dan lampu solar bateri tidak baik, kadar kerosakan lampu jalan solar akan menjadi sangat tinggi.

Tiga titik yang menentukan kualiti cahaya solar ialah kecerahan (lumen), masa pencahayaan pada waktu malam atau dalam cuaca mendung, dan jangka hayat. Bahan utama yang menentukan hayat lampu jalan solar ialah bateri litium. Jika kapasiti bateri tidak mencukupi atau kualiti bateri tidak baik, hayat lampu suria tidak akan melebihi satu tahun. Jadi sampel akan berfungsi dengan baik selepas beberapa bulan, tetapi masa pencahayaan akan berkurangan selepas setahun.

 

Elakkan Daripada Melakukan Kesilapan Dalam Memilih Lampu Solar

 

Kaji dulu sebelum anda beli lampu solar atau pasang lampu solar rumah untuk mengelakan berlakunya sebarang masalah kelak. Pastikan anda memilih the best solar light Malaysia yang sesuai dengan keperluan anda serta tahan lama. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.