Apa Yang Selalu Ditanya Tentang Lampu Solar

Tahniah atas keputusan anda untuk beralih kepada sistem lampu berkuasa solar!! Jika anda baru mengenali tenaga solar dan bentuknya yang berbeza, ia boleh mengelirukan pada mulanya.

Jika anda telah melakukan penyelidikan anda dan memutuskan untuk beralih kepada solar untuk rumah atau perniagaan anda, lihat pengeluar/penjual solar terbaik di kawasan anda. Anda mungkin mempunyai banyak soalan pada ketika ini. Mengetahui cara bertanya soalan yang betul boleh menjadikan interaksi lebih berkesan dan lancar. Artikel ini dicipta untuk memberikan maklumat tentang soalan lazim dan jawapannya.

Di bawah ialah senarai soalan dan jawapan lazim tentang tenaga suria.

 

 

 

 

Adakah Lampu LED Solar Memerlukan Cahaya Matahari Terus?

Memang benar bahawa cahaya matahari langsung mengecas bateri lampu solar dengan lebih cepat, dan lampu solar pasti menunjukkan prestasi yang lebih baik apabila terdedah kepada cahaya matahari langsung sepanjang hari. Walau bagaimana pun lampu solar boleh berfungsi walaupun hari tidak terang, kerana dengan voltan yang lebih rendah, ia akan berfungsi walaupun dan tidak akan menjadi gelap gelita pada hari mendung atau hujan. Ini akan mengekalkan pengecasan panel lampu solar.

 

Bolehkah Saya Membiarkan Lampu Solar Terdedah Dalam Hujan?

Lampu solar digunakan untuk menerangi kawasan luar dan direka untuk semua suhu. Ia ditutup dengan bahan plastik dan logam tahan lasak yang tahan cuaca dan karat serta mempunyai penarafan kalis air IP65 untuk menahan keadaan cuaca semula jadi seperti hujan dan angin.

 

 

 

Adakah Lampu Solar Mempunyai Bateri?

Lampu solar ialah unit lampu serba lengkap yang tidak perlu disambungkan kepada kuasa sesalur untuk berfungsi. Panel lampu solar menyerap cahaya matahari pada waktu siang dan menukar tenaga solar kepada tenaga elektrik. Lampu solar mengandungi bateri lampu solar yang menyimpan elektrik ini dan menghidupkan LED pada waktu senja. Bateri asid plumbum biasanya digunakan dalam lampu solar tradisional, tetapi lampu solar moden lebih suka bateri litium-ion atau LiFePO4.

 

Apakah Jenis Bateri Yang Digunakan Dalam Lampu Jalan Solar?

Asid plumbum telah popular untuk bateri lampu jalan solar kerana ia agak murah dan serba boleh. Pengecasan memerlukan panel solar yang lebih besar, dan panel mesti menjana 12V untuk mengecas bateri, jadi kesannya tidak optimum pada hari mendung atau hujan. atau bateri lithium-ion atau LiFePO4 3.2 volt, jadi panel solar tidak perlu menghasilkan banyak kuasa untuk mengecas bateri ini. Ia padat, mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang dan memerlukan sedikit penyelenggaraan.

 

Adakah Lampu Solar Kekal Selama-lamanya?

Semua komponen yang digunakan dalam lampu solar mempunyai jangka hayat yang panjang. Hayat bateri adalah 4-5 tahun sebelum memerlukan penggantian. LED yang digunakan dalam lampu solar mempunyai jangka hayat kira-kira bertahun-tahun dan jangka hayat purata panel lampu solar adalah kira-kira berpuluh tahun. Pembersihan dan penyelenggaraan yang kerap boleh memanjangkan hayat lampu solar anda.

 

Adakah Lampu Solar Luar Berfungsi Dalam Cuaca Mendung?

Panel solar boleh menukar cahaya matahari yang ada kepada elektrik untuk menyalakan lampu. Lampu jalan solar moden menggunakan bateri litium-ion dan LiFePO4, jadi panel untuk mengecas bateri jenis ini tidak perlu menghasilkan arus yang banyak. Selain itu, pada hari yang cerah, bateri mengecas perlahan dan kecerahan cahaya mungkin berubah bergantung pada pengecasan.

 

Bolehkah Saya Mematikan Lampu Solar?

Beberapa lampu solar dilengkapi dengan pilihan suis. Walau bagaimanapun, kebanyakan lampu jalan solar tidak mempunyai pilihan itu kerana ia sentiasa lebih baik untuk mengecas dan menyahcas untuk memanjangkan hayat bateri.

 

Mengapa Anda Perlu Menggunakan Lampu Jalan Solar?

Terdapat banyak faedah yang berkaitan dengan lampu jalan LED solar. Lampu solar ialah pilihan terbaik pencahayaan mesra alam untuk menerangi ruang awam dan persendirian sambil menjimatkan kos pemasangan, penyelenggaraan dan pengendalian. di mana tidak Tidak seperti lampu jalan tradisional, lampu jalan suria tidak terjejas oleh gangguan bekalan elektrik, memastikan keselamatan dan ketenangan fikiran anda sepanjang malam.

 

Adakah Lampu Solar akan Berfungsi Serta-merta?

Kebanyakan peruncit menawarkan lampu solar yang dicas penuh, jadi lampu harus berfungsi dari malam pertama pemasangan – lampu solar tidak berfungsi pada siang hari. Jika anda ingin melihat sama ada lampu berfungsi, anda perlu menutup panel sepenuhnya dan merangsang kegelapan. Untuk memaksimumkan potensi lampu jalan suria anda, ia memerlukan cahaya matahari langsung sepanjang hari.

 

Bagaimanakah Lampu Solar Berfungsi?

Lampu solar berfungsi berdasarkan prinsip mudah: kesan fotovoltaik. Panel solar terdiri daripada berbilang sel suria, yang disambungkan bersama untuk membentuk tatasusunan suria. Silikon kristal, bahan semikonduktor yang membentuk sel suria, menghasilkan elektron bercas negatif dan ruang bercas positif. Foton yang dipancarkan oleh cahaya matahari menolak elektron ini ke ruang positif, membentuk litar elektrik. Semasa elektron bergerak melalui litar ini, elektrik arus terus dijana. Panel disambungkan terus ke bateri dan tenaga elektrik disimpan dalam bateri. Pada waktu senja, fotoreseptor cahaya mengesan kegelapan dan mula menghidupkan LED, dan pada waktu subuh, reseptor foto mengesan ketiadaan cahaya siang dan mematikan lampu.

 

Apakah Maksud Lampu Jalan Solar Bersepadu/ Integrated Solar Street Lights?

Komponen utama lampu jalan solar ialah panel solar, pengawal cas, bateri solar dan LED. Dalam lampu jalan suria bersepadu, semua komponen lain kecuali panel solar disepadukan ke dalam satu unit. Panel yang digunakan dalam lampu jalan suria bersepadu adalah lebih besar, memastikan kadar penukaran yang lebih pantas. Lampu ini digunakan terutamanya di mana kecerahan berterusan dari senja hingga subuh diperlukan.

 

Bolehkah Lampu Berkuasa Solar Membekalkan Elektrik Mereka Sendiri?

Ya. Lampu berkuasa solar ialah unit lampu serba lengkap yang dikuasakan oleh cahaya matahari. Selagi ia menerima cahaya matahari maksimum pada waktu siang, lampu akan menyala secara automatik pada waktu senja dan berfungsi sepanjang malam. Pada hari mendung atau hujan, jika ruang kepala mencukupi, voltan akan lebih rendah tetapi lampu akan terus berfungsi.

 

Beralih Kepada Lampu Solar

Lampu berteknologi solar membawa banyak kebaikan, jika anda merancang untuk mendapatkan lampu solar, ia adalah keputusan yang paling bijak. Memang sekarang lampu solar semakin tinggi permintaan, SLM juga meneriman banyak tempahan untuk pemasangan lampu solar rumah dan lampu solar business, premise, kilang dan warehouse.

Kedai lampu solar SLM mempunyai semua maklumat untuk membantu anda bermula. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.