Ini Adalah Cara Penggunaan Lampu Solar Yang Betul

Lampu solar adalah jawapan apabila anda memerlukan pencahayaan luar di mana tiada sumber kuasa biasa atau di mana kuasa sukar dicapai. Lampu berkuasa solar boleh digunakan sebagai pencahayaan aksen. Terdapat jenis lampu solar yang bersinar terang dan jenis yang tidak. Lampu semakin baik dan lebih baik, tetapi jangan berharap lampu ini terang seperti lampu biasa yang menyala.

Cahaya matahari, sudah tentu, diperlukan untuk lampu berkuasa solar bersinar terang. Lebih banyak cahaya matahari adalah lebih baik, tetapi jika cuaca mendung, hujan atau musim sejuk, prestasi akan terjejas. Sekurang-kurangnya 8 jam cahaya matahari dan bateri yang dicas penuh akan menjadikan lampu berkuasa solar anda cukup berkuasa.

Kebanyakan kit lampu berkuasa solar tidak seterang mentol voltan rendah. Tetapi model baharu boleh menyerlahkan tumbuhan dengan betul, menunjukkan jalan dan menyediakan keselamatan yang mudah. Lampu berkuasa solar tidak memerlukan wayar, yang merupakan kelebihan besar. Hanya letakkannya di sesuatu tempat dan gerakkannya bila-bila masa anda mahu. Lampu berkuasa solar juga menggunakan tenaga boleh diperbaharui dan tidak toksik. Lampu berkuasa solar mempunyai penderia cahaya terbina dalam yang dimatikan secara automatik pada waktu siang dan dihidupkan pada waktu malam.

Lampu berkuasa solar baharu menggunakan bateri boleh dicas semula NiCAD (Nickel Cadmium) atau NiMH (Nickel Metal Hydride) untuk menjana kuasa sel solar. Dalam keadaan biasa, bateri ini boleh digunakan selama satu tahun. Selepas tahun ini, anda boleh menggantikannya jika anda mahu.

Tiga Kegunaan Paling Biasa Untuk Lampu Solar Ialah:

1. Pencahayaan Luar

Ini adalah cara paling mudah dan selamat untuk menerangi persekitaran landskap anda. Berbanding dengan lampu luar 12V dan 120V tradisional, lampu luar solar boleh menjimatkan banyak penggunaan kuasa. Panel solar mengumpul cahaya pada siang hari dan mengecas bateri litium. Penderia cahaya menghidupkan lampu ini secara automatik pada waktu senja. Masa operasi biasa ialah 8-10 jam apabila dicas penuh. Lampu akan dicas secara automatik pada hari berikutnya. Jenis lampu luar termasuk lampu loket, lampu dinding dan lampu tiang rendah.

2. Lampu Taman

Lampu taman berkuasa solar mengeluarkan cahaya yang cukup terang untuk menonjolkan tumbuhan anda. Reka bentuk lampu ini juga cukup baik untuk melengkapkan reka bentuk tumbuhan. Ini membuat hiasan taman yang hebat. Sesetengah lampu direka bentuk untuk kelihatan seperti cendawan, gnome, burung, bunga dan unsur taman semula jadi yang lain. Lampu lain direka bentuk sebagai tambahan yang cantik pada taman anda. Kebanyakan lampu taman adalah lampu rendah yang biasanya berdiri di atas tanah.

3. Lampu ini menggunakan sel fotovoltaik (PV) kecil untuk mengecas bateri yang terbina dalam lampu itu sendiri. Selepas dicas oleh matahari sepanjang hari, bateri menghidupkan lampu dan menerangi landskap pada waktu senja. Lampu ini selalunya memberikan pencahayaan yang paling kuat daripada tiga jenis.

Lampu landskap datang dalam pelbagai gaya. Sesetengahnya mempunyai reka bentuk logam die-cased dekoratif untuk ketahanan dan perincian penggayaan.

Letakkan Lampu Solar Anda Di Tempat Yang Betul

Sentiasa pertimbangkan perimeter rumah anda sebelum merancang tempat untuk meletakkan lampu landskap anda. Yang paling penting ialah penempatan panel lampu solar. Gangguan pada sel menjejaskan prestasi pencahayaan lampu solar luaran. Panel lampu solar hendaklah diletakkan di kawasan yang hampir tidak bertutup untuk penyerapan cahaya matahari maksimum. Jika kawasan anda penuh dengan pokok dan bangunan sekeliling, lampu landskap berkuasa solar mungkin tidak sesuai.

Anda mencari lampu luar rumah seperti lampu solar tempat letak kereta, lampu solar spotlight, SLM supply and sale high quality solar light Malaysia. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.