Lampu Solar Di Malaysia Mampu Bilik, Boleh Dipercayai Dan Era Hijau

Tenaga boleh diperbaharui semakin dibincangkan sebagai punca dan penyelesaian kepada peningkatan pencemaran alam sekitar dan pemanasan global. Tidak dinafikan bahawa pengeluaran tenaga perindustrian tradisional memakan sumber kita yang boleh habis terlalu cepat.

Akibatnya, laluan ini jauh daripada mampan dan akan memberikan banyak cabaran pada masa depan yang tidak terlalu jauh yang jauh lebih hebat daripada yang kita hadapi hari ini. Tetapi keadaan yang teruk ini mungkin akan berbalik apabila para saintis bekerja tanpa mengenal penat lelah untuk membangunkan teknologi baharu yang lebih mesra alam.

Tenaga solar/ solar light technology telah diiktiraf sebagai salah satu sumber tenaga boleh diperbaharui yang paling cekap dan tidak habis-habis sejak beberapa dekad yang lal, dan banyak negara telah pun menggalakkan individu dan perniagaan untuk melabur dalam panel lampu solar. melakukan kerja yang hebat. Tenaga yang dikumpul oleh panel solar boleh digunakan untuk pelbagai sebab. Salah satunya ialah penjanaan lampu solar. Ini adalah sistem pencahayaan yang menjana dan menyimpan tenaga sendiri daripada sumber tenaganya sendiri.

Berikut ialah gambaran keseluruhan tentang pencahayaan solar dan cara ia membantu alam sekitar kita.

 

 

Apakah Pencahayaan Solar/ Lampu Solar?

Pencahayaan solar boleh direka bentuk dalam pelbagai cara. Matahari sama ada memancar terus melalui tingkap, skylight, dsb., atau menangkap cahaya matahari untuk kegunaan kemudian, seperti dalam pencahayaan lampu berkuasa solar.

Setiap kaedah berikut menggunakan matahari untuk pencahayaan mempunyai variasi yang berbeza, jadi anda boleh mencari penyelesaian yang ideal untuk keperluan anda. Sebagai contoh, jika anda ingin menerangi kawasan luaran anda pada waktu malam, sistem pencahayaan solar luar grid adalah penyelesaian yang sempurna. Sesuai untuk landskap kediaman kecil dan pemasangan lampu solar laluan serta projek yang lebih besar seperti kemudahan pembuatan, taman, kawasan rekreasi dan tapak pembinaan.

Selain itu, lampu jalan solar juga boleh digunakan untuk menerangi kawasan kecil seperti taman dan beranda pada waktu petang atau malam.

 

Jenis Penyelesaian Pencahayaan Solar

Lampu Berkuasa Solar

Pencahayaan solar/ lampu solar juga dikenali sebagai sistem pencahayaan solar luar grid. Kesan fotovoltaik (PV) digunakan dalam panel solar, atau sel solar, untuk mengumpul tenaga suria pada waktu siang dan menyimpannya dalam bateri untuk digunakan pada waktu malam.

Tenaga yang terkumpul disimpan dalam bateri gel yang boleh dicas semula dan digunakan untuk pencahayaan pada lewat petang apabila tiada cahaya matahari. Lampu dihidupkan oleh pengawal pintar yang menggunakan tenaga tersimpan untuk menghidupkan lampu LED solar.

Panel lampu solar ini terdiri daripada berbilang lapisan silikon kristal, bersama-sama dengan bahan kimia lain yang boleh mencipta lapisan elektron bercas negatif dan ruang bercas positif. Selepas melalui sel suria, cahaya matahari mengaktifkan elektron bercas negatif, menolaknya ke dalam ruang bercas positif.

 

Temui Faedah Pencahayaan LED Solar/ Lampu LED Solar

Pencahayaan Solar Menggalakkan Kelestarian Alam Sekitar

Lampu jalan solar adalah pencahayaan alternatif yang mesra alam. Gas asli digunakan secara berterusan untuk menjana kuasa bagi lampu jalan konvensional yang tidak dipasang. Oleh kerana tenaga suria ditukar kepada cahaya, lampu jalan solar mengurangkan pergantungan alam sekitar kepada bahan api fosil. Ini menjimatkan bahan api fosil dan menggunakannya untuk tujuan penting lain. Mengurangkan pelepasan gas rumah hijau kepada alam sekitar adalah satu lagi pencapaian penting.

 

Cahaya Matahari Mengubah Masyarakat

Rasa selamat dengan pencahayaan, sentiasa ingin diterangi. Tempat ini lebih boleh digunakan apabila dikelilingi oleh lampu jalan solar dan kuasa solar luar grid. Ini biasanya digunakan untuk taman, jalan dan juga jalan. Lampu berteknologi solar ini boleh menggalakkan penggunaan tempat-tempat ini. Menggalakkan keupayaan berjalan kaki dan menyediakan peluang untuk aktiviti lewat malam atau awal pagi yang produktif seperti berjoging, berbasikal, berjalan kaki dan mendaki.

 

Lampu Solar Adalah Murah

Beralih kepada lampu solar komersial mengurangkan bil utiliti bulanan anda dan mengelakkan kos masa hadapan daripada pembaikan infrastruktur. Pencahayaan solar tidak disambungkan ke grid nasional dan tidak menggunakan elektrik, sekali gus meningkatkan infrastruktur komuniti dengan menyediakan penjimatan jangka panjang untuk bandar. Di samping itu, memasang lampu solar mengurangkan penyelenggaraan dan kos baiki lampu solar. Kurang jentera berat diperlukan kerana tidak perlu menggali bawah tanah untuk memasang tiang. Kurangkan penggunaan kuasa sambil mengekalkan kualiti cahaya.

 

Pencahayaan Solar/ Lampu Solar Adalah Mesra Alam

Pencahayaan solar/ solar lightning tidak memerlukan bahan api fosil. Sebaliknya, ia bergantung kepada tenaga boleh diperbaharui daripada matahari. Dengan cara ini, lampu jalan solar membantu menjimatkan dan memulihara sumber. Tiada kerosakan alam sekitar semasa menservis pemasangan lampu solar kerana parit untuk pendawaian tidak lagi diperlukan. Anda masih boleh memancarkan cahaya di kawasan terpencil atau sensitif. Sebab utama pencahayaan solar mesra alam ialah ia mengeluarkan kurang karbon dioksida ke atmosfera. Terlalu banyak karbon dioksida di atmosfera boleh menyumbang dengan ketara kepada perubahan iklim.

 

Pencahayaan Solar/ Lampu Solar Menghasilkan Pencahayaan Yang Lebih Terang Dan Kurang Haba

Cahaya terang sentiasa dikaitkan dengan kehangatan. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku dengan LED lights solar. Lampu LED solar adalah 80-90% cekap. Ini bermakna cahaya yang mereka keluarkan terdiri daripada 80% pencahayaan dan 20% haba. Dan kerana lampu solar adalah sumber cahaya yang lebih stabil, ia memberikan pencahayaan yang lebih baik untuk aktiviti manusia. Lampu jalan suria adalah keadaan pepejal, jadi ia tahan lebih lama daripada lampu jalan tradisional.

 

Pencahayaan Solar Mengurangkan Jejak Karbon

Penggunaan lampu pendarfluor pijar dan padat dalam lampu jalan konvensional sering dikaitkan dengan pelepasan gas rumah hijau yang berbahaya. Tenaga suria menghapuskan keperluan untuk membakar bahan api fosil, sekali gus mengurangkan pelepasan gas rumah hijau. Lampu jalan suria mengurangkan pelepasan karbon dioksida secara purata sebanyak 80%.

 

Lampu Solar Menggalakkan Pertumbuhan Tumbuh-tumbuhan

Kajian menunjukkan bahawa tumbuhan akan rosak apabila terdedah kepada cahaya buatan. Lampu taman solar pula menghasilkan cahaya sejuk yang membolehkan tumbuhan tumbuh lebih cepat dan lebih stabil. Lampu konvensional boleh mengumpul sebatian toksik seperti nitrat yang berbahaya kepada individu. Saya ada. Lampu jalan suria, sebaliknya, tidak mengumpul bahan pencemar berbahaya. Mereka mengeluarkan cahaya yang agak sedikit dalam spektrum UV, menjadikannya bijak dan menarik kepada pepijat dan serangga.

 

Kesimpulan Lampu Solar Di Malaysia

Dalam jangka panjang, kita akan melihat bagaimana pencahayaan solar menjimatkan tenaga, wang, masa dan memperkayakan kehidupan orang ramai melalui kesan mesra alamnya.

Bergelut untuk mencari penyelesaian pencahayaan yang sesuai untuk keperluan projek anda? Tidak pasti di mana untuk bermula dengan pelan pencahayaan anda?

Jika anda perlu menerangi kawasan atau memerlukan alternatif solar, berbincang dengan SLM hari ini untuk membantu mereka bentuk sistem yang sempurna yang disesuaikan dengan keperluan pencahayaan khusus anda.

Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.