Adakah Perlu Mematikan Lampu Solar Pada Waktu Malam?

Tidak ada peraturan bahawa lampu solar mesti dimatikan pada waktu malam. Walau bagaimanapun, ia biasanya idea yang baik, terutamanya jika taman anda menerima sedikit cahaya matahari pada siang hari.

Walau bagaimanapun, sama ada anda perlu mematikan lampu solar juga bergantung pada jenis lampu solar yang anda miliki.

Sesetengah lampu solar led, lampu solar outdoor direka bentuk untuk ditinggalkan di halaman sepanjang hari, setiap hari. Rekaan ini tidak mempunyai butang menghidupkan/mematikannya, ia berfungsi dengan termasuk pengecasan pada siang hari daripada matahari dan hanya menyala pada waktu malam

Ulangi rutin ini setiap hari. Dalam kes ini, tidak perlu mematikan lampu solar pada waktu malam.

Tetapi kebanyakan reka bentuk lampusolar yang lebih mahal adalah lebih maju. Reka bentuk ini biasanya mempunyai butang kuasa dan juga boleh dicas dan bukannya digunakan apabila matahari terbenam.

Jenis lampu solar ini bagus jika anda mempunyai cahaya matahari yang sangat terhad di taman anda kerana anda boleh mengecasnya apabila anda ingin menggunakan lampu.

Jadi anda tidak perlu menutup lampu solar pada waktu malam. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai jenis lampu solaryang lebih maju, kami mengesyorkan agar anda memilihnya kerana ia boleh menggunakan pengecasan apabila diperlukan.

 

Adakah Lampu Solar Bertahan Sepanjang Malam?

Jika lampu solar anda terdedah kepada cahaya matahari langsung yang berterusan sepanjang hari, ia akan menerima kira-kira 8 jam cahaya sepanjang malam. Jumlah tidur yang ideal pada waktu malam ialah 8 jam, jadi lampu solar biasanya bertahan sepanjang malam.

Walau bagaimanapun, sama ada anda boleh mendapatkan sepenuh masa itu bergantung pada jumlah cahaya matahari yang diterima oleh lampu solar cell anda.

Kebanyakan lampu solar terdedah kepada matahari sepanjang hari pada waktu matahari terbit, tetapi hanya kira-kira 6 jam cahaya matahari langsung.

Atas sebab ini, kebanyakan lampu solar direka untuk dicas sepenuhnya dalam 6 jam cahaya matahari langsung. Biasanya, jika lampu solar terdedah kepada cahaya matahari terus selama 6 jam, anda akan mendapat kira-kira 8 jam cahaya.

 

Berapa Lama Lampu Solar Berfungsi, Menyala Pada Waktu Malam?

Anda boleh mengharapkan lampu solar kekal menyala sepanjang malam dengan mudah, tetapi sebenarnya tidak. Lampu solar bertahan selama kira-kira 8 jam pada cas penuh, tetapi kemudian dimatikan sehingga ia dicas sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, tidak mungkin anda memerlukan lampu solar selama lebih daripada 8 jam. Jadi, walaupun anda bermalam di taman, lampu solar anda mungkin kehabisan bateri hanya selepas anda berhenti di luar.

Ini bermakna kebanyakan lampu solar akan bertahan hampir sepanjang malam, walaupun bukan 8 jam satu malam penuh.

Sesetengah lampu solar mempunyai hayat bateri lampu solar yang panjang, manakala yang lain mempunyai hayat yang lebih pendek. Akhirnya, bilangan jam cahaya yang anda perolehi daripada cahaya suria bergantung pada jumlah cahaya matahari langsung yang diterimanya sepanjang hari.

Ia juga bergantung pada “jumlah kapasiti” lampu solar yang anda beli. Walau bagaimanapun, secara amnya, anda harus menjangkakan lampu solar cas anda menyediakan kira-kira 8 jam cahaya apabila dicas penuh oleh cahaya matahari sepanjang hari.

 

Mengapa Lampu Solar Luar Berhenti Berfungsi?

Jika anda pernah memiliki lampu solar, anda perasan bahawa jenis lampu tertentu ini sering gagal. Kali pertama ini berlaku, anda mungkin fikir ia disebabkan oleh tidak mendapat cahaya matahari yang mencukupi. Walau bagaimanapun, selalunya ia adalah untuk pelbagai sebab lain.

Salah satu sebab utama masalah ini ialah bateri lampu solar. Bateri ini bertanggungjawab untuk mengecas lampu cell solar, tetapi ia sering kehabisan sebelum waktunya.

Oleh sebab itu, bateri lampu solar biasanya mati dalam masa dua tahun selepas membeli lampu solar tersebut. Jadi jika lampu solar anda berhenti berfungsi selepas kira-kira 2 tahun digunakan, ini mungkin sebabnya.

Bateri mungkin berhenti mengecas melalui sel solar kerana penutup plastik yang melindungi bateri telah berkabus.

Dalam kes lain, ia mungkin disebabkan solar light batteries types terputus daripada cahaya, mengehadkan jumlah cahaya matahari yang diterimanya. Selepas membetulkannya, lampu solar akan mula berfungsi seperti biasa semula.

 

Adakah Lampu Solar Akan Dicas Walaupun Kuasa Sudah Dimatikan?

Ya, lampu solar akan dicas walaupun sudah tutup, switched off solar light. Ia tidak dibuat dengan sangat jelas, tetapi suis kuasa pada lampu solar hanya bertanggungjawab untuk menghidupkan dan mematikan lampu itu sendiri. Ia tidak menjejaskan keupayaan cahaya untuk mengecas daripada cahaya matahari.

Walaupun lampu solar dimatikan, pengecasan akan meningkat selagi ia berada dalam cahaya matahari langsung.

Malah, mematikan lampu solar untuk mengecas boleh membawa manfaat yang besar. Lebih-lebih lagi jika lampu solar hanya menerima cahaya matahari yang terhad pada siang hari.

Dengan mematikan lampu solar, anda tidak akan menghabiskan cas yang dikumpul daripada matahari. Ini bermakna semasa lampu dimatikan, bateri akan mengecas perlahan-lahan sehingga mencapai kapasiti penuh, dan lampu akan dicas sepenuhnya apabila anda menghidupkannya.

 

Penggunaan Jenis Lampu Solar

Tahap lampu solar berfungsi juga dipengaruhi dari segi jenama lampu solar terbaik, jenis lampu solar dan kualiti lampu solar. SLM iaitu supply and install solar light Malaysia untuk anda yang memerlukan lampu solar selangor, lampu solar kelantan, solar light johor, solar light pahang, lampu berkuasa solar di Sabah, best solar lights sarawak atau anda beritau sahaja dimana anda berapa.

SLM hanya menawarkan lampu solar berkualiti tinggi dan boleh di hantar ke semua negeri. Hubungi kami sekarang di 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda.untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.