Macam Mana Pasang Lampu Jalan Solar?

Berada di barisan hadapan teknologi moden memang mengujakan. Teknologi baharu boleh meningkatkan keselamatan, melindungi alam sekitar dan menyediakan penyelesaian yang lebih kos efektif. Lampu jalan solar menawarkan semua daya tarikan penyepaduan tenaga boleh diperbaharui dan teknologi pintar. Walau bagaimanapun, sebarang perubahan pada mulanya akan melibatkan beberapa usaha. Pastikan semua komponen sistem lampu jalan solar sedia untuk pemasangan lampu jalan solar. Jadi, sukarkah untuk memasang lampu jalan solar? Kami sering ditanya soalan ini, jadi saya menulis blog ini untuk memperincikan arahan langkah demi langkah untuk memasang lampu jalan LED solar dengan betul.

 

Bagaimana Untuk Menyediakan?

Dengan perancangan yang baik, semuanya akan berjalan lebih cepat dan semua orang akan selamat.

 

Langkah 1 – Dasar Keselamatan

Kebanyakan lampu solar dipasang di tempat awam seperti jalan masuk, taman, dataran, dan lampu tempat letak kereta. Ini bermakna anda akan dikelilingi oleh orang semasa proses pemasangan. Adalah penting untuk mencipta ruang kerja dengan pita berhati-hati supaya anda boleh fokus pada tugasan yang sedang dijalankan dan memastikan orang lain selamat.

 

Langkah 2 – Gunakan pakaian pelindung yang:

– Sarung tangan
– Topi keras
– Kasut getah

Alat ini mengurangkan risiko kecederaan. Tanggalkan jam tangan dan barang kemas. Anda tidak mahu konduktor ini menghalang apabila anda bekerja dengan pendawaian elektrik.

 

Langkah 3 – Persediaan am

Adakah anda mempunyai semua yang anda perlukan untuk pemasangan lampu jalan solar yang berjaya? Jangan alihkan projek anda separuh jalan kerana logam dan wayar yang terdedah boleh rosak dalam sekelip mata. Anda perlu mempunyai segala-galanya, termasuk:

– Semua bahagian lampu jalan solar termasuk tiang, bateri, panel solar dan kawalan
– Sangkar keluli dengan 4 bolt yang menonjol
– alat:
sepana

Mekanisme angkat
o Pemutar skru dan pemotong untuk bekerja dengan wayar

Naikkan palang menggunakan salah satu kaedah berikut:

– Pendirian dengan kereta atau kren
– berdiri
– Minta pekerja tegakkannya sementara anda memasang

Berat bar pole anda akan menentukan jumlah sokongan yang anda perlukan

 

Apa selepas ini?

Ya, lampu jalan solar boleh dipasang hampir di mana-mana sahaja. Cari permukaan rata untuk menetapkan tiang. Tempat yang yang tidak betul boleh menyukarkan tugas dan akhirnya menghakis ruang dan menggugat kestabilan reka bentuk. Lampu LED disertakan dengan manual pemasangan lampu jalan solar yang menerangkan ciri unik dan keperluan pemasangannya. Klik di sini untuk butiran khusus tentang mereka bentuk sistem lampu jalan solar.

Sediakan kabel mengikut manual arahan dan sediakannya apabila anda memulakan pemasangan. Anda perlu menyambung wayar positif dan negatif.

– Panel lampu jalan solar
– Bateri lampu jalan solar
– Lampu LED jalan solar
– Orang yang bertanggungjawab

Bahagian tengah mengurus lampu jalan solar anda ialah solar light controller. Sekurang-kurangnya tiga set wayar disambungkan kepada pengawal lampu solar. Pastikan kabel cukup panjang untuk persediaan tertentu anda supaya setiap langkah proses berjalan lancar.

Lampu jalan solar memerlukan tapak. Sediakan dan gali lubang, pastikan tiada halangan seperti batu atau paip. Ruang 1m³ tambahan diperlukan untuk menempatkan sel solar yang boleh dipasang di bawah tanah dalam lubang sedalam kira-kira 60cm.

Cara Memasang Lampu Jalan LED Solar

Kini anda boleh meneruskan ke langkah seterusnya memasang lampu jalan solar.

Langkah 1 – Penubuhan Tiang

Kebanyakan tiang lampu jalan suria mempunyai tapak dengan lubang yang sesuai dengan stud ini. Sangkar bersimen. Hanya simen sangkar ke bahagian bawah lubang. Selepas pemasangan selesai, lubang boleh diisi.

 

Langkah 2 – Meletakkan Bateri Lampu Jalan Solar

Bateri mesti diletakkan di atas tanah atau di bawah tanah dalam perumahan pelindung (IP67) untuk melindungi daripada kecurian dan perubahan suhu.

Sambungkan wayar seperti dalam teks di atas supaya bateri solar disambungkan ke pengawal solar di dalam tiang. Ini membolehkan kuasa solar yang dijana dipindahkan ke bateri – wayar berjalan di dalam tiang.

 

Langkah 3 – Sediakan Panel Lampu Solar dan Lampu LED

Sediakan panel solar dan lampu LED semasa tiang masih di atas tanah. Lebih mudah untuk bekerja pada pendawaian dalam kedudukan ini daripada jika ia berada dalam kedudukan tinggi selepas pemasangan.

Ingat bahawa panel solar adalah bahagian yang sangat rapuh. Unit-unit ini harus dikendalikan dengan berhati-hati untuk mengelakkan kerosakan yang tidak perlu.

Kedudukan harus mewujudkan sudut yang betul supaya panel solar menghadap ke arah yang betul.

– Di hemisfera utara, permukaan plat harus menghadap ke selatan
– Di hemisfera selatan, permukaan harus menghadap ke utara
– Pastikan tiada bangunan atau pokok berdekatan yang menimbulkan bayang-bayang pada panel

Sambungkan semua wayar dan uji panel solar dan lampu LED sebelum memasang tiang. Jika anda menutup panel solar seperti pada waktu malam, lampu LED harus dihidupkan. Jika model lampu jalan LED solar anda direka bentuk untuk bertindak balas kepada gerakan, anda boleh menguji ciri ini juga. Baca catatan blog ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai lampu jalan solar pintar.

Anda boleh menggunakan kren atau trak, tetapi inilah satu lagi kelebihan teknologi moden. Banyak lampu jalan solar tahan lama tetapi ringan. Ia boleh diangkat oleh seorang atau dengan bantuan beberapa pekerja. Ini adalah penyelesaian yang mudah untuk memasang lampu LED berkuasa solar di kawasan yang tidak boleh diakses oleh kenderaan.

Dirikan bar pole dengan menjajarkan lubang stud sangkar keluli dan ikatkan dengan nut. Gunakan aras untuk memastikan palang dinaikkan dan diletakkan pada sudut lurus. Pemasangan bersudut yang tidak betul boleh mewujudkan tegasan yang boleh merosakkan asas dari semasa ke semasa.

Kabel yang keluar dari bateri lampu solar juga harus disambungkan kepada solar street light controller. Benarkan wayar ini mencapai pek bateri melalui tanah atau konkrit yang membentuk asas.

 

Masa Untuk Menguji

Uji lampu jalan LED solar selama 48 jam sebelum mengisi semua lubang dengan konkrit. Buat senario seperti orang ramai dan kereta yang lalu lalang dan pastikan lampu LED solar anda berfungsi dalam semua situasi. Putuskan sambungan sel suria dan lihat jika sistem suria memberi amaran tentang masalah. Sistem lampu jalan solar pintar mempunyai perisian pengurusan jauh yang meningkatkan kawalan, penyelenggaraan, penyelenggaraan, pengurusan bateri dan pengoptimuman tenaga suria bagi mana-mana lampu jalan. Untuk dapat menggunakan ciri-ciri ini, keseluruhan sistem Solar Islands mestilah bebas ralat. Inilah sebabnya mengapa ketepatan, ujian menyeluruh dan mutu kerja yang berkualiti adalah penting pada akhir proses pemasangan.

 

Cepat dapatkan lampu jalan solar terbaik untuk pemasangan kawasan anda. Kami juga boleh lakukan pemasangan lampu jalan solar jkr. Kami merupakan syarikat lampu jalan solar di Malaysia yang stabil. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.