Apakah Panel Lampu Solar?

Panel solar digunakan untuk tujuan pencahayaan kediaman dan komersial. Panel solar terdiri daripada modul fotovoltaik (PV). Modul PV ini biasanya terdiri daripada sel solar berkualiti tinggi yang diperbuat daripada silikon kristal. Sel PV digunakan untuk menukar tenaga cahaya yang diterima daripada matahari kepada tenaga elektrik. Tenaga elektrik digunakan atau disimpan untuk kegunaan kemudian.

 

Bagaimanakah Panel Lampu Solar Berfungsi?

Sistem panel solar terdiri daripada beberapa sel solar (atau fotovoltaik), dan sistem disambungkan sama ada ia disambungkan ke grid utama atau tidak. Apabila sistem disambungkan ke grid, kuasa DC yang dijana oleh modul PV ditukar kepada kuasa AC menggunakan unit penyaman kuasa. Bergantung pada sistem yang dipasang secara tempatan, kuasa yang dijana disalurkan ke grid fasa tunggal 220 V atau grid tiga fasa 11 KV. Elektrik yang dijana pada siang hari digunakan untuk menghidupkan sistem pencahayaan. Lebihan kuasa disalurkan ke grid mengikut ketersediaan. Sistem panel lampu suria luar grid memerlukan sistem sandaran dalam bentuk bateri berdaya tahan sepenuhnya, sistem penyaman kuasa dan peralatan pengurusan beban termaju.

 

Ciri-ciri Panel Lampu Solar

 • Panel lampu solar sangat kukuh dan haus dengan sangat perlahan. Sepanjang setahun, keberkesanan panel ini menurun tidak lebih daripada 1-2%.

 • Selain menjadikan sumber tenaga tradisional dan bahan api fosil kurang dipercayai, panel solar tidak menghasilkan gas rumah hijau berbahaya yang mencemarkan alam sekitar.

 • Sel solar individu atau sel PV terdiri daripada unsur semikonduktor (seperti silikon) dan ia sendiri merupakan peranti penjana kuasa.

 • Sel PV datang dalam pelbagai bentuk dan saiz, dengan panjang maksimum beberapa inci.

 • Sel PV dipasang dalam bentuk modul PV yang lebar beberapa kaki dan panjang beberapa kaki.

 • Modul PV boleh digabungkan untuk membentuk tatasusunan PV pelbagai kuasa dan saiz. Saiz tatasusunan bergantung pada keperluan pengguna dan jumlah cahaya matahari yang terdapat di tapak pemasangan.

 • Sistem panel solar terdiri daripada modul PV, penyambung elektrik, perkakasan pelekap, penghawa kuasa, dan bateri untuk menyimpan tenaga elektrik yang dijana.

 

Pemasangan Panel Lampu Solar

 • Anda boleh memasang panel lampu solar di rumah anda untuk mengurangkan bil elektrik anda dan kesan pemanasan global.

 • Panel lampu solar juga digunakan dalam pelbagai peranti seperti kalkulator, jam tangan, lampu suluh dan obor.

 • Panel solar kompleks digunakan untuk menjana kuasa pam air, satelit komunikasi dan banyak lagi.

 • Hari ini, kebanyakan papan tanda lalu lintas dan lampu jalan dikuasakan oleh panel solar.

 

Pilih Panel Lampu Solar Berkualiti

Panel lampu solar SLM memang direka untuk kegunaan outdoor, memang tahan lama dan tahan lasak. Untuk semua jenis lampu solar bersama panel lampu solar kami sememangnya berkualiti tinggi yang dapat menyerap cahaya matahari dengan baik dan menjadikan lampu solar terang berfungsi pads waktu malam.

Apa ada tunggu lagi, cepat dapat lampu solar SLM untuk rumah dan perniagaan anda. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.