Lampu Solar Menjadi Penyelesaian Bagi Golongan Miskin Dunia

Terdapat perdebatan berterusan di kalangan pembuat dasar, penderma antarabangsa dan penyelidik tentang cara membawa akses tenaga ke kawasan luar bandar yang miskin. Selama bertahun-tahun, kebanyakan pembiayaan telah dibelanjakan untuk projek infrastruktur berskala besar untuk memanjangkan grid nasional. Walau bagaimanapun, memperluaskan rangkaian ke kawasan terpencil atau miskin adalah mahal dan sukar untuk diselenggara. Pada masa yang sama, kebimbangan perubahan iklim ditambah dengan kejatuhan harga lampu solar dan bateri telah menjadikan tenaga solar sebagai pelaburan yang menarik.

 

 

Adakah Tenaga Luar Grid/ Elektrik Kunci Kepada Pembasmian Kemiskinan?

Khususnya, produk pico-solar, seperti lampu solar mudah alih kecil, menarik perhatian politik dan pembiayaan antarabangsa yang semakin meningkat. Produk sedemikian adalah lebih murah untuk diperolehi, memerlukan sedikit penyelenggaraan dan tidak menimbulkan masalah pengurusan yang biasanya dikaitkan dengan grid nasional. Oleh itu, produk pengecasan solar dilihat sebagai penyelesaian yang mungkin untuk menangani kedua-dua kemiskinan tenaga dan kemampanan tenaga dalam masa terdekat. Lampu solar boleh menggantikan lampu minyak tanah, yang masih digunakan dalam anggaran 500 juta rumah. Pelepasan daripada lampu minyak tanah menyumbang kepada pemanasan global dan pencemaran udara dalaman yang serius. Selain itu, lampu minyak tanah biasanya memberikan pencahayaan yang lebih rendah sekitar 10 lumen, manakala lampu LED solar standard menawarkan sekitar 500 lumen.

 

Isi Rumah Miskin Membelanjakan Lebih Banyak Untuk Mengurangkan Tenaga

Pada permulaan eksperimen, hampir kesemua 1,400 isi rumah yang ditinjau menggunakan minyak tanah (timah) pembakaran terus kecil untuk pencahayaan. Isi rumah biasa membelanjakan 5-10% daripada jumlah perbelanjaan tunainya untuk tenaga, terutamanya untuk minyak tanah. Kami mendapati bahawa isi rumah miskin di kawasan luar bandar mempunyai permintaan yang tinggi untuk lampu solar. Dengan lampu solar ianya tahan lama, lampu solar maintenance juga sangat kurang, apabila memakai lampu solar, tidak perlu lagi fikir masalah pencahayaan.

 

Faedah Ekonomi

Lampu solar biasanya menggantikan salah satu tanglung minyak tanah di rumah anda. Hasilnya, dengan mengurangkan perbelanjaan minyak tanah, isi rumah boleh menjimatkan kira-kira 2% daripada jumlah perbelanjaan tunai bulanan mereka. Kami menemui sedikit bukti bahawa akses kepada pencahayaan yang lebih baik meningkatkan prestasi sekolah dalam kalangan kanak-kanak atau meningkatkan waktu kerja pada orang dewasa. Ini menunjukkan bahawa menukar kepada pencahayaan tidak selalunya menjimatkan kos. Bagaimanapun, keputusan ini boleh berubah sekiranya harga minyak tanah terus meningkat atau harga tenaga lampu solar terus turun. Tambahan solar light price sangat berpatutan, satu kali anda pasang lampu solar, pasti ia akan menjimatkan perbelanjaan anda.

 

Dan Kesan Kesihatan Dan Alam Sekitar Yang Positif

Walau bagaimanapun, lampu solar memotong separuh penggunaan minyak tanah, mengurangkan pelepasan dan memerangi kedua-dua perubahan iklim dan pencemaran udara dalaman. Lebih sedikit gejala penyakit mata kering dan jangkitan pernafasan, yang sering dikaitkan dengan pencemaran udara, diperhatikan. Isi rumah mungkin tidak mempertimbangkan manfaat alam sekitar dan kesihatan yang positif ini apabila mempertimbangkan sama ada untuk membeli lam[u solar, yang mungkin mengakibatkan kurang pelaburan lampu solar. Ini adalah kegagalan pasaran klasik.

Penggubal dasar harus mengambil langkah untuk menangani kelemahan ini dengan memberi subsidi sementara lampu solar untuk meningkatkan pencahayaan dan mengurangkan pelepasan minyak tanah dan masalah kesihatan yang berkaitan. Saya boleh. Pendekatan ini kelihatan sangat menjanjikan kerana isi rumah yang menerima tanglung solar bersubsidi menggunakannya sekerap isi rumah yang terpaksa membayar harga pasaran.

 

SLM Membantu Kepada Mereka Yang Memerlukan

Kepada golongan yang memerlukan seperti ibu tunggal yang ingin mengurangkan bil elektrik dan ingin menerangkan ruang luar rumah atas faktor keselamatan kami boleh bantu. Begitu juga kepada mereka yang memerlukan lampu solar untuk menerangi sewaktu anak ingin belajar, kami akan membantu. Hubungi SLM untuk info lebih lanjut.

 

Penggunaan Lampu Solar

Penggunaan lampu solar bukan sahaja beri kebaikan kepada ekonomi isi rumah, malahan pada ekonomi negera. Banyak kebaikan guna lampu berkuasa solar. Kami banyak membantu pasang lampu solar kelantan, lampu solar sabah, lampu solar serawak, lampu solar melaka, lampu solar terengganu dan serata dunia. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.