Lampu Solar Boleh Dimasuki Air?

Lampu berkuasa solar ialah ciptaan hijau yang hebat yang boleh memberi kuasa kepada rumah anda dengan jejak karbon yang jauh lebih rendah.

Memandangkan pencahayaan berkuasa solar semakin berleluasa, persoalan dibangkitkan tentang ketahanannya. Salah satu soalan yang paling biasa ialah, adakah lampu berkuasa solar boleh basah?/ masuk air Beberapa langkah berjaga-jaga mesti diambil untuk memastikan jangkat hayat pan.

 

Berapa Banyak Air Yang Boleh Didedahkan Kepada Lampu Berkuasa Solar?

Pencahayaan berkuasa solar pada asalnya dibuat untuk kegunaan luar. Ia kalis air dan tidak terjejas oleh:

 • Hujan

 • salji

Tetapi terdapat perbezaan besar antara rintangan air dan kalis air, kebanyakan lampu solar adalah rintangan air. Rintangan air bermaksud bahawa objek boleh menahan air menembusi mekanismenya sedikit sebanyak. Kalis air bermakna ia boleh menahan kemasukan air.

Untuk lampu berkuasa solar, ini bermakna ia boleh menahan jumlah air biasa, yang akhirnya mengalir dengan mudah dari panel. Air boleh merosakkan lampu solar tanpa dibaiki.

Sebagai contoh, jika lampu berkuasa solar berada di atas tanah di kawasan yang terdedah kepada banjir, terdapat risiko yang lebih besar untuk air memasuki terminal bateri lampu solar. Apabila air memasuki mekanisme halus ini, lampu solar terdedah kepada kerosakan yang tidak boleh diperbaiki.

 • Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk memastikan lampu solar anda tidak basah

 • Jika terdapat amaran banjir, adalah idea yang baik untuk mengalih keluar dan mematikan lampu dan menyimpannya dengan selamat di dalam rumah sehingga cuaca cerah.

 • Cuba alihkan lampu solar ke tempat yang lebih tinggi

 • Pasang lampu solar pada tiang yang lebih tinggi dari tanah

 • Keluarkan salji berlebihan dari panel solar secara kerap

Dalam kebanyakan kes, lampu berkuasa solar akan berfungsi dengan baik jika terdedah kepada air secara tetap. Walau bagaimanapun, kita tidak dapat mengawal cuaca, jadi sentiasa dinasihatkan untuk kekal selamat. Ikuti petua di atas untuk memastikan kesihatan dan jangka hayat lampu berkuasa solar anda.

 

Adakah Lampu Solar Berfungsi Dalam Hujan?

Walaupun lazimnya dipercayai bahawa hujan menghalang lampu berkuasa solar daripada mengumpul tenaga, hujan tidak menghalang lampu berkuasa solar daripada mengecas dan melepaskan elektrik. Apabila langit cerah, lampu berkuasa solar akan menyala. Walau bagaimanapun, mereka tidak sepenuhnya cekap.

Cahaya yang boleh dilihat menembusi awan dan hujan dan mencapai lampu berkuasa solar. Langit yang cerah adalah yang paling cekap untuk lampu solar, tetapi cahaya yang boleh dilihat memberikan cahaya yang mencukupi untuk berfungsi.

 

Bagaimana Untuk Betulkan Kerosakan Yang Disebabkan Oleh Air Yang Memasuki Lampu Solar

Walaupun lampu solar rosak oleh terlalu banyak air, ia bukanlah akhir hayat lampu solar. Hayat dipendekkan dan bateri boleh rosak, tetapi terdapat beberapa langkah yang boleh dilaksanakan untuk terus berfungsi untuk seketika.

Jika banjir berlaku pada lampu kuasa suria, lampu mesti dibuka. Ikut arahan pada lampu solar untuk mengurai lampu solar

 • Gunakan kain bersih dan kering untuk mengelap lebihan air daripada lampu solar

 • Keluarkan bateri lampu solardan lap perlahan-lahan dengan kain kering untuk mengeluarkan air yang berlebihan

 • Simpan lampu solar di dalam rumah dalam persekitaran yang kering selama sekurang-kurangnya 3 hari untuk mengeringkan lampu.

 • Setelah lampu solar benar-benar kering, pasang semula bateri (atau gantikannya dengan yang baharu) dan pasangkan semula lampu solar mengikut arahan yang disertakan bersama lampu.

 • Ikut arahan di atas untuk menyediakan lampu dengan betul untuk digunakan semula selepas penyimpanan.

Kaedah ini adalah yang paling berkemungkinan untuk lampu berkuasa solar berfungsi selepas kerosakan air. Lampu anda mungkin berfungsi semula, tetapi sila ambil perhatian bahawa kerosakan air akan menjejaskan kecekapan dan jangka hayat lampu berkuasa solar anda.

 

Lampu Solar Masih Berfungsi Jika Dimasuki Air

Lampu solar direka memang untuk tahan lasak dan pemilihan lampu solar yang berkualiti tinggi juga, seperti panel lampu solar, lampu led solar mesti dapatkan IP67 keatas. Lampu solar boleh terkena air atau dimasuki tapi mengikut tahap dan kualiti lampu solar yang anda gunakan.

Salah satunya lampu solar terbaik di Malaysia adalah jenama lampu solar SLM. Hanya lampu solar yang berkualiti tinggi yang disediakan untuk anda. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.