Beberapa Perkara Menentukan Tahap Kecerahan Lampu Solar Jalan

Lampu jalan sistem solar digunakan secara meluas dalam projek pembinaan luar bandar yang indah kerana ia mudah dipasang, tiada pendawaian, mesra alam dan bersih. Pada masa ini, pasaran lampu jalan sistem solar banyak permintaan. Ramai orang menjawab bahawa komposisi lampu jalan jelas tinggi, tetapi kecerahan lampu jalan tidak mencukupi. Semua orang membeli lampu jalan sistem solar untuk tujuan pencahayaan. Mereka tidak membeli parameter, konfigurasi atau prestasi, tetapi lampu. Lumen biasanya digunakan untuk menggambarkan kecerahan lampu jalan dalam sistem solar. Apakah faktor utama yang mempengaruhi kecerahan lampu jalan dalam sistem solar? Artikel ini meringkaskan faktor yang mempengaruhi kecerahan lampu jalan dalam sistem solar kita. Kami berharap selepas membaca artikel ini, anda akan dapat membeli lampu jalan sistem solaryang sesuai.

 

Cip LED Menjejaskan Kecerahan Cahaya

Ramai orang berfikir bahawa lebih banyak manik dalam lampu LED, lebih terang lampu jalan. Ianya adalah salah. Manik lampu LED terutamanya terdiri daripada cip LED, dan kecerahan cip diod pemancar cahaya adalah faktor penting yang mencerminkan kecekapan cahaya (kecerahan). Banyak syarikat lampu solar di pasaran menggunakan cip dengan lumen 130lm/W. Jadi, jika anda memerlukan kecerahan tinggi untuk lampu jalan solaa anda, sebaiknya pilih cip LED berkuasa tinggi daripada jenama besar. Dengan konfigurasi yang sama, kecerahan lampu jalan sistem solar boleh ditingkatkan dengan lima faktor menggunakan cip jenama terkemuka.

 

Panel Solar Menjejaskan Kecekapan Penukaran Tenaga Solar

Tenaga yang dihasilkan oleh lampu jalan sistem fotovoltaik datang daripada cahaya matahari langsung. Jika panel solar disekat oleh tumbuhan hijau, ia akan mengehadkan penukaran tenaga elektrik, secara langsung membawa kepada kecerahan lampu jalan solar tidak memenuhi keperluan. Hanya apabila modul solar boleh membekalkan kuasa yang mencukupi kepada bateri, bateri boleh membekalkan kuasa yang mencukupi kepada sumber cahaya dan lampu solar boleh menyala mengikut kecerahan yang dilaraskan. Jika panel solar tidak dapat membekalkan kuasa yang mencukupi kepada bateri, bateri tidak dapat membekalkan kuasa yang mencukupi kepada sumber cahaya. Kecerahan lampu dimalapkan. Dalam kes ini, ketinggian tiang lampu jalan sistem tenaga solar atau kedudukan panel lampu solar jalan perlu dilaraskan mengikut keadaan sebenar. Ini memastikan bahawa panel solar tidak terhalang dan menyerap sepenuhnya cahaya matahari. Bahan panel solar juga sangat penting. Pengeluar lampu jalan utama sistem solar menggunakan panel solar silikon monohabluran dengan kecekapan penukaran kuasa tinggi.

 

Ketinggian Tiang Lampu Sistem Solar

Ketinggian tiang juga mempengaruhi kecerahan. Apabila memilih ketinggian tiang lampu jalan, ketinggian harus ditentukan mengikut lebar jalan. Contohnya, ketinggian lampu jalan satu sisi ≥ lebar jalan, ketinggian lampu jalan simetri dua belah = separuh lebar jalan. Ketinggian lampu jalan zigzag dua muka ialah sekurang-kurangnya 70% daripada lebar jalan untuk kesan pencahayaan terbaik. Jika ketinggian tiang lampu terlalu rendah, ia akan menjadi mudah untuk membazirkan sumber. Jika ketinggian terlalu tinggi, kecerahan lampu jalan suria tidak mencukupi.

 

Kawalan Menjejaskan Kecerahan Lampu Jalan Sistem Solar

Sistem kawalan memainkan peranan penting dalam hayat bateri dan mengawal kecerahan lampu. Disebabkan oleh had bateri, lampu solara tidak boleh menyala pada kuasa 100% seperti lampu jalan tradisional. Jika hujan turun dalam tempoh yang lama, kapasiti bateri akan berkurangan dan ia tidak akan berfungsi seolah-olah telah dicas penuh. Sistem pintar diperlukan untuk melaraskan kuasa output mengikut kapasiti bateri. Ini memastikan bahawa lampu beroperasi dalam keadaan operasi yang baik dan memastikan jangka hayat. Pengawal boleh mengawal input dan output mengikut kapasiti masa nyata bateri, sekali gus menghalang bateri daripada dicas berlebihan atau dilepaskan secara berlebihan, melindungi hayat bateri dan meningkatkan ketahanannya.

 

Pilih Lampu Solar Solar Berkualiti

Tambahan, penggunaan lampu solar jalan berkualiti tinggi juga menentukan kecerahan lampu solar, menjadikan lampu solar berfungsi dengan baik dan tahan lebih lama. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.