Lampu Solar Sangat Memerlukan Direct Matahari

Lampu solar menerima cahaya matahari langsung untuk memberikan pencahayaan. Panel lampu solar menyerap tenaga matahari dan menukarkannya kepada elektrik. Lebih banyak cahaya matahari pada siang hari dapat memberikan pencahayaan yang lebih baik pada waktu malam. Ia kekal menyala selama kira-kira 15 jam dan boleh terdedah kepada cahaya matahari penuh selama 8 jam.

Walau bagaimanapun, ia tidak boleh berfungsi dengan cekap tanpa cahaya matahari langsung. Ini boleh disebabkan oleh banyak faktor, seperti dimana pasang panel lampu solar, hujan, teduh atau hari mendung. Semua ini boleh menjejaskan waktu kerja anda sehingga 5 jam. Oleh itu, adalah penting untuk meletakkan lampu solar di tempat mereka menerima lebih banyak cahaya matahari. Tidak boleh disekat oleh sebarang unsur seperti serpihan atau tumbuh-tumbuhan.

Arah terbaik untuk pasang panel lampu solar adalah selatan. Pemasangan panel lampu solar menghadap selatan tetapi terdapat bayang-bayang, tak kena direct matahari, tak guna juga. Yang penting panel lampu solar kena direct matahari sepanjang hari.

Panel lampu solar dipasang arah selatan, tapi ada bayang-bayang, tak guna juga.

 

Bagaimanakah Lampu Solar Menggunakan Cahaya Matahari?

Lampu solar menggunakan panel solar dengan sel solar. Sel-sel ini menyerap tenaga solar dan menukarkannya kepada tenaga elektrik. Cahaya matahari memastikan bahawa panel solar mengecas sel/ bateri. Ia tertarik kepada sel bercas positif dan menolak sel bercas negatif.

Sel-sel ini kemudian menukar tenaga cahaya kepada tenaga elektrik. Tenaga diteruskan lagi melalui wayar kuprum. Simpan tenaga itu dalam bateri. Lampu solar juga mempunyai fotoreseptor yang boleh merasakan kegelapan dan menyala.

 

Bolehkah Lampu Solar Berfungsi Tanpa Cahaya Matahari?

Cahaya matahari langsung diperlukan untuk mengecas lampu solar. Walau bagaimanapun, ia tidak berfungsi sama sekali di bawah bayang-bayamg, redup. Lampu solar berfungsi di bawah bayang-bayang, tetapi ia kurang berkesan. Sel lampu solar menerima kurang cahaya dan tidak boleh dicas dengan berkesan. Akibatnya, ia menghasilkan tenaga yang sangat sedikit berbanding cahaya langsung. Jika lampu solar berbayang sepenuhnya, ia tidak boleh menukar tenaga solar kepada tenaga elektrik.

 

Bagaimanakah Boleh Mengecas Lampu Solar Ditempat Teduh?

Membersihkan Panel Solar: Salah satu sebab yang boleh menjejaskan kadar penyerapan selular (matahari) adalah kotoran. Modul solar yang kotor mengurangkan kecekapan proses pengecasan. Anda harus membersihkan panel lampu solar dengan kerap dengan air bersih dan kain. Menghilangkan kotoran tanpa detergen. Ambil perhatian bahawa agen pembersih boleh menyebabkan coretan yang boleh mengurangkan kapasiti pengecasan modul solar.

Penggunaan Cahaya Buatan: Cahaya buatan juga membantu menjana fluks cahaya matahari. Anda boleh mengecas lampu solar dengan meletakkannya di bawah lampu. Anda juga boleh menggunakan lampu suluh LED untuk mengecas lampu solar.

 

Berapa Banyak Cahaya Matahari Yang Diperlukan Oleh Lampu Solar Untuk Berfungsi Dengan Cekap?

Seperti namanya, lampu solar memerlukan cahaya matahari maksimum untuk pencahayaan. 4-10 jam cahaya matahari langsung disyorkan. Ia boleh dicas sehingga 6 jam dalam 4 jam cahaya matahari. Ia boleh dicas dalam cahaya matahari langsung selama 8 jam dan sehingga 15 jam.

 

Adakah Lampu Solar Memerlukan Cahaya Matahari Atau Cahaya?

Lampu solar mempunyai sel suria yang boleh menyerap cahaya semula jadi dan buatan. Sel-sel ini membantu menghasilkan cahaya. Dengan menyerap cahaya semula jadi matahari, ia boleh ditukar kepada tenaga elektrik. Sel-sel ini juga boleh menyerap cahaya buatan daripada mentol lampu pijar dan menukarkannya kepada elektrik. Ini bermakna lampu solar berfungsi dengan semua bentuk cahaya, bukan hanya cahaya matahari. Walau bagaimanapun, cahaya buatan menghasilkan kuasa kurang daripada cahaya matahari langsung. Ia juga kurang cekap.

 

Apakah Masalah Yang berbeza Dengan Pelindung Matahari?

Teduhan boleh memberi kesan yang ketara ke atas prestasi lampu solar. Lampu solar menggunakan sel solar, jadi ia akan menjadi kurang cekap jika disimpan di tempat teduh. Jiak tiada matahari langusng, bateri tidak akan dicas sepenuhnya dan mungkin mempunyai hayat yang lebih pendek. Beberapa kebimbangan mengenai teduhan yang terkena lampu solar ialah:

Pokok: Apabila pokok itu tumbuh, anda boleh menambah lebih banyak dahan. Ini menjejaskan penembusan cahaya matahari. Untuk mengelakkan ini, anda perlu memangkas dahan supaya tidak menghalang cahaya matahari.

Tiang: Tiang telefon adalah kurang ancaman, tetapi ia boleh menghalang cahaya matahari langsung. Lampu solar harus diletakkan jauh dari tiang.

Bangunan: Bangunan boleh menghalang cahaya matahari dari semua arah dengan mudah. Tidak seperti pokok, dahan tidak boleh dipotong. Panel lampu solar harus diletakkan di tempat yang tidak akan dibayangi oleh bangunan.

 

Mengapa Lampu Solar Memerlukan Cahaya Matahari Langsung?

Sama ada ia cahaya semula jadi atau buatan, panel solar menyerap cahaya dan meneranginya. Panel solar mengandungi sel yang boleh menjana elektrik. Bateri lampu solar membantu menyimpan elektrik. Cahaya matahari mempunyai keamatan yang lebih tinggi daripada sinaran lain. Ia boleh membawa kepada penjanaan kuasa yang lebih tinggi berbanding cahaya buatan.

Di bawah cahaya buatan, panel solar mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk mengecas. Lampu suria memerlukan lebih banyak cahaya matahari langsung daripada cahaya buatan. Ini akan memanjangkan hayat lampu solar anda dan membolehkannya dicas sepenuhnya.

 

Pastikan Panel Lampu Solar Anda Dibawah Direct Matahari

Kini kita tahu bahawa lampu solar memerlukan cahaya matahari terus untuk memastikan prestasi yang cekap. Panel lampu solar adalah sel lampu solar yang boleh menyerap cahaya dengan cepat daripada sinaran matahari. Bateri lampu menyimpan tenaga yang boleh digunakan dalam bentuk tenaga elektrik. Bateri akan mengecas lebih cepat jika terdedah kepada cahaya matahari langsung. Anda harus mengelakkan teduhan dan gunakan petua di atas untuk menggunakan lampu solar di tempat teduh.

Kami adalah solar light specialist, yang juga mempunyai banyak agen lampu solar cell menyediakan brosur lampu solar cell menerangkan bagaimana lampu solar berfungsi, cara lampu solar berfungsi dengan menawarkan lampu solar terbaik, lampu solar tahan lama dengan harga lampu solar Malaysia berpatutan. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.