Anda Rasa Lampu Solar Dengan Kecerahan Yang Lebih Tinggi Lebih Baik?

Berdasarkan prinsip operasi lampu solar, ia menyerap cahaya matahari pada waktu siang dan menukar tenaga solar kepada tenaga elektrik dan menyimpannya dalam pek baterilampu solar. Pada waktu malam, elektrik yang disimpan dalam pek bateri menyalakan lampu LED solar dan lampu solar. Seperti yang anda ketahui, jumlah kuasa pencahayaan lampu solar ialah kecerahan pencahayaan x masa pencahayaan. Kecerahan lampu solar adalah berkadar terbalik dengan masa pencahayaan lampu solar jika jumlah jumlah kuasa yang disimpan dalam bateri adalah sama. Oleh itu, kedua-dua kecerahan dan tempoh cahaya matahari harus dipertimbangkan semasa mereka bentuk sistem kawalan solar. Jadi, adalah tidak betul untuk melihat hanya pada kecerahan dan mengabaikan masa pencahayaan. Pencahayaan yang diperlukan oleh aplikasi tidak dapat dipenuhi.

Kami telah mendapatkan sampel cahaya suria daripada pembekal lampu solar lain di pasaran dan mengujinya terlebih dahulu. Apabila melaraskan lampu solar, sesetengahnya di set kan penuh atau kecerahan penuh untuk lampu solar dalam 10 atau 30 minit pertama, jadi mereka boleh yakinkan pelanggan lampu solar tersebut sangat terang, tapi selepas 10 atau 30 minit, keterangan lampu solar berkurang dan terlalu gelap untik menerangai kawasan yang diperlukan. Reka bentuk ini tidak begitu baik. Apabila senja tiba, anda tidak memerlukan banyak cahaya daripada lampu solar jika anda memerlukannya untuk menjadi terang sepenuhnya pada waktu malam. Jika anda membazir terlalu banyak kuasa bateri pada mulanya (apabila anda tidak memerlukan kecerahan sebanyak itu), anda tidak akan mendapat kecerahan yang mencukupi untuk masa yang anda perlukan. Dengan lampu solar, kecerahan harus diambil kira sambil mengimbanginya berdasarkan masa ketahanan. Oleh itu, sistem kawalan yang baik untuk tetapan kecerahan dan tempoh adalah penting untuk lampu solar yang baik, kedua-duanya perlu seimbang.

 

Dua Faktor Yang Mempengaruhi Kecerahan Lampu Solar

1. Kuasa Sebenar Lampu Solar

Tenaga cahaya ditukar kepada tenaga elektrik dan tenaga elektrik akhirnya ditukar kepada tenaga cahaya untuk pencahayaan. Untuk meningkatkan kecerahan, meningkatkan output modul solar, dan meningkatkan kapasiti bateri, adalah perlu untuk mengoptimumkan kawalan sumber cahaya LED dan sistem panel kawalan.

Dengan lampu solar di pasaran hari ini, orang ramai mendakwa bahawa prestasinya jauh lebih tinggi daripada yang sebenarnya. Sesetengah pengeluar lampu solar menggunakan lebih banyak cip LED SMD kos rendah untuk menjana output yang lebih tinggi. terbiasa melakukan. Contohnya, lampu solardengan 600 cip LED ditandakan sebagai 300W dan setiap LED dikira sebagai 0.5W, tetapi kuasa output sebenar bateri mungkin kurang daripada 15W secara keseluruhan.

Jika ada yang keliru mengapa mentol LED 10W kelihatan jauh lebih terang daripada lampu limpah solar/ solar spotlight 300W, anda ada jawapannya.

 

2. Prestasi Bateri Dipengaruhi Oleh Kualiti Wayar

Seperti yang anda ketahui, kuasa solar adalah lampu voltan ultra rendah dan kebanyakan orang awam menggunakan output 3.2V. Jadi untuk meningkatkan kuasa, arus akan menjadi sangat tinggi. Jika wayar tidak cukup tebal, output akan disekat.

Daripada platform e-dagang ke pasaran luar talian, kami telah menyemak secara rawak lebih daripada 10 jenis lampu suria, seperti lampu jalan solar dan lampu limpah solar/ solar spotlight. Memandangkan arus puncak boleh mencapai lebih daripada 5A, kuasa sistem kawalan adalah kira-kira 15W , tetapi kami terkejut Ternyata mereka hanya menggunakan wayar 0.5mm². Akibatnya, arus keluaran sebenar hanya 4A. Jika konfigurasi panel solar dan bateri memenuhi keperluan 15W, tetapi kabel tidak memenuhi keperluan, kuasa output akan kurang daripada 12W dan bukannya 15W seperti yang sepatutnya.

Jika ada yang keliru mengapa dua lampu solar mempunyai konfigurasi bateri dan panel lampu solar yang sama tetapi lampu berbeza dari segi kecerahan, kini kami ada jawapannya.

 

Kecerahan Lampu Solar

Mestilah setiap pembelian lampu solar kita inginkan lampu solar yang terang sepanjang malam dan tahan lama. Jadi anda kena buat pilihan yang tepat dengan memilih lampu solar yang berkualiti tinggi, jangan kira pada kecerahan sahaja, yang pada awalnya nampak sempurna tapi sebaliknya.

SLM hanya supply solar light, sale solar light, install solar light yang berkualiti tinggi diseluruh negara termasuk di lampu solar kelantan, lampu solar perak, lampu solar melaka dan lampu solar selangor/ KL. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.