Bagaimna Lampu Solar Berfungsi Dalam Keadaan Teduh?

Harga elektrik menjadi lebih mengejutkan dan tenaga solar menjadi pilihan yang lebih berpatutan. Begitu banyak soalan mengenai lampu solar timbul dari semasa ke semasa dan semuanya adalah atas sebab yang baik.

Tertanya-tanya sama ada kuasa matahari cukup kuat untuk mengecas lampu solar anda di kawasan teduh? Anda mungkin juga ingin tahu tentang keadaan tenaga apabila hujan. Adakah lampu suria akan mengecas pada hari mendung?

Baca di bawah untuk jawapan terperinci kepada soalan-soalan ini. Ia juga memberitahu anda berapa banyak cahaya matahari yang diperlukan oleh panel solar anda untuk berfungsi dengan cekap.

 

Bolehkah Lampu Solar Dicas Ditempat Teduh?

Jika anda membeli lampu solar, ia bergantung pada tempat anda meletakkannya. Anda mungkin tidak mahu pemasangan lampu solar baharu anda menjejaskan estetika rumah anda. Jadi anda berminat untuk meletakkannya di kawasan yang teduh.

Pengetahuan umum tentang lampu solar ialah panel solar mesti mempunyai akses terus kepada cahaya matahari. Ia bukan tidak berasas, kerana tenaga yang cukup dari matahari perlu mengenai papan sebelum bateri dicas sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna lokasi mesti berada di bawah cahaya matahari langsung. Betul, lampu solar mengecas di tempat teduh. Sekali lagi, perkataan “teduh” datang dalam pelbagai peringkat. Jadi berapa banyak sinaran matahari yang perlu dipantulkan oleh panel solar untuk prestasi terbaik?

Untuk menentukan tempat untuk meletakkan panel lampu solar, anda perlu memahami cara panel lampu solar berfungsi.

 

Berapa Banyak Matahari Yang Diperlukan Oleh Cahaya Matahari?

Mengetahui berapa banyak cahaya matahari yang diperlukan oleh lampu solar anda adalah sangat penting dalam memahami tempat terbaik untuk memasang panel solar anda. Secara umumnya, 6 hingga 8 jam cahaya matahari langsung adalah mencukupi untuk mensintesis kuasa pada malam musim panas.

Jika panel solar tidak terdedah kepada cahaya matahari langsung, kapasiti pengecasan akan bertahan sehingga 4 jam pada siang hari. Ini sudah cukup dan mungkin akan menyediakan anda untuk bermalam. Jika lampu suria tidak bertahan sepanjang malam, walaupun cahaya matahari tidak terhalang dengan ketara, ia mungkin disebabkan oleh salah satu faktor berikut:

 

1. Hayat Bateri Yang Lemah

Bateri yang buruk akan menjejaskan prestasi lampu solar. Memeriksa bateri anda menjimatkan kerumitan. Ia juga boleh reput dan perlu diganti dari semasa ke semasa.

2. Terdapat air dalam litar

Panel lampu solar sering dipasang di luar rumah dan terdedah kepada cuaca. Air hujan yang memasuki litar atau sistem elektrik boleh mengganggu operasinya. Oleh itu, jika panel anda mendapat cahaya matahari yang mencukupi tetapi tidak cukup pencahayaan, semak pengumpulan air.

3. Panel kotor

Penimbunan kotoran boleh menghalang panel lampu solar daripada mendapat cahaya matahari yang mencukupi. Daun dan serpihan halus mungkin menutupi pinggan, jadi keluarkannya dari semasa ke semasa.

 

Adakah Lampu Solar Memerlukan Matahari Atau Hanya Cahaya Matahari?

Cuaca tidak selalu cerah, yang merupakan masalah besar bagi pengguna tenaga ssolar. Pada hari-hari apabila matahari tidak cukup kuat untuk menunjukkan keceriaan biasa, bolehkah anda menjangkakan lampu solar menerangi rumah anda sepanjang malam?

Apabila mendung, suasana menjadi terlalu padat dan tidak cukup cahaya matahari menembusi. Selepas itu anda akan melihat bahawa cahaya pudar lebih cepat.

Oleh kerana sumber tenaga ini bergantung pada pengaruh kuasa solar, lampu solar memerlukan cahaya matahari untuk mengekalkan cas elektrik yang ketara – sensor cahaya mengesan apabila ia menjadi gelap dan lampu malam diaktifkan. Walau bagaimanapun, matahari tidak perlu hadir sepenuhnya sebelum sel solar boleh mendapatkan cas yang diperlukan.

Walau bagaimanapun, kekurangan cahaya matahari boleh mengurangkan masa kecekapan.Seperti yang dikatakan, cuaca tidak selalu baik, terutamanya pada musim hujan. Tetapi semasa malam musim panas, cahaya matahari yang cukup akan menerangi anda.

 

Adakah Lampu Solar Berfungsi Dibawah Pokok?

Jika anda memasang panel di bawah pokok, anda boleh bimbang tentang masa pencahayaan. Inilah cara kita menentukan sama ada mereka mendapat sinaran yang mencukupi. Setelah cukup foton tersedia, kitaran pengecasan selesai dan cahaya akan bertahan sepanjang malam.

Walau bagaimanapun, jika lampu padam hanya beberapa jam selepas anda menghidupkannya, ini mungkin menunjukkan bahawa pokok-pokok terlalu mencolok. Anda boleh memangkas dahan untuk membenarkan lebih banyak cahaya matahari masuk. .

 

Adakah Lampu Solar Akan Mengecas Walaupun Pada Hari Mendung?

Perubahan cuaca memainkan peranan penting dalam kecekapan cahaya matahari. Seperti yang anda sedia maklum, foton yang mencukupi adalah penting untuk mengecas panel. Jika ia tidak mencukupi, penyongsang akan menukar hanya kuasa DC yang tersedia untuk menjalankan sistem.

Oleh itu, jika pengecas solar anda tidak terdedah kepada cahaya matahari atau cahaya matahari yang mencukupi, ia mungkin tidak dapat menerangi rumah anda untuk jangka masa yang lama.

Ya, lampu solarmengecas pada hari mendung untuk menjawab soalan lazim ini. Walau bagaimanapun, terdapat banyak penyelewengan, seperti bekalan kuasa pendek. Tanpa foton yang mencukupi, panel lampu solar kehilangan keupayaannya untuk menghidupkan rumah anda semalaman.

 

Bagaimana Untuk Mengecas Panel Solar Dengan Cahaya Matahari Yang Terhad?

Bersedia untuk hari hujan adalah penting. Bukan sahaja dari segi ekonomi, malah bertenaga. Ada kalanya matahari tidak pernah bersinar, seperti pada hari mendung atau hujan.

Berikut ialah beberapa cara untuk memaksimumkan kecekapan lampu solah anda:

1. Bersih

Pengumpulan habuk, kotoran, daun dan serpihan yang serius boleh menghalang panel lampu solar anda daripada menerima cahaya matahari atau cahaya matahari yang mencukupi. Jika bahan ini menyekat foton daripada mencapai permukaan panel, kami menjangkakan kitaran pengecasan akan terjejas.

Sedikit air dan kain lembut sudah memadai.

2. Penukaran Siang Hari

Daripada mengalami cahaya matahari yang tidak mencukupi, anda boleh meletakkan cermin secara strategik untuk mengarahkan sinaran matahari terus ke panel solar anda. Persediaan adalah mudah. Jemput pakar atau pertimbangkan DIY lampu solar.

3. Gunakan Pencahayaan Buatan

Pencahayaan buatan berfungsi paling baik dalam cuaca mendung, hujan atau gelap. LED lampu solar juga boleh mengecas panel solar. Pastikan mereka berada di sekeliling.

 

Pastikan Panel Lampu Solar Anda Dipasang Ditempat Yang Sepatutnya

Panel lampu solar boleh menjadi pelaburan yang besar. Jadi ada tekanan untuk membetulkannya. Ini termasuk memasang panel di lokasi yang sesuai dengan cahaya matahari atau cahaya matahari yang mencukupi.

Ia juga harus cukup keras untuk mengelakkan cabaran seperti bunyi bising dan kerosakan lain. Akhirnya, atmosfera pasti mempengaruhi berapa lama lampu solar berfungsi.

Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.