Apa Bateri Untuk Lampu Solar?

Terdapat banyak sebab mengapa lampu solar berhenti berfungsi. Tetapi dalam kebanyakan kes, punca utama ialah bateri lampu solar mati.

Walaupun mampan dan menjimatkan seperti sel solar, mereka juga boleh kehilangan keupayaan untuk mengecas. Dalam kes ini, lampu solar tidak berfungsi dengan baik.

Untuk pencahayaan yang optimum, bateri dalam lampu solar anda perlu diganti sekurang-kurangnya sekali setahun. Ada beberapa soalan:

 

Adakah Bateri Biasa Sesuai Untuk Lampu Solar?

Jawapan ringkasnya ialah tidak. Bateri biasa, terutamanya bateri beralkali, tidak sesuai untuk lampu solar kerana ia direka untuk dibuang apabila bateri mati.

Jawapan panjang ialah ya. Bateri biasa boleh digunakan untuk menghidupkan lampu solar untuk jangka masa yang singkat. Pada asasnya, jangan biarkan bateri biasa dalam lampu solar selama lebih daripada seminggu.

 

Adakah Bateri Lampu Solar Berbeza Daripada Bateri Alkali?

Sel suria menyimpan tenaga daripada matahari utama. Tatasusunan fotovoltaik dalam panel mengumpul sinaran matahari dan menukarkannya kepada arus terus. Elektrik kemudiannya disimpan dalam bateri untuk menghidupkan lampu pada waktu senja.

Bateri beralkali pula memperoleh tenaga daripada tindak balas antara logam zink dan mangan dioksida. Ia tidak direka untuk dicas semula dan anda perlu elakkan menggunakannya didalam lampu solar.

Sudah tentu, tidak apa menggunakan bateri biasa untuk beberapa hari jika anda mengatur untuk mendapatkan bateri boleh dicas semula yang baharu. Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa ia tidak berbaloi dengan risiko memandangkan potensi kegagalan sistem kekal.

 

Apakah Bateri Yang Diperlukan Oleh Lampu Solar?

Lampu solar tidak memerlukan bateri khas untuk berfungsi. Gunakan salah satu daripada dua jenis bateri: Bateri NiCd (nikel kadmium) atau bateri NiMH (nikel logam hidrida).

Kedua-dua bateri dijual di banyak kedai berhampiran anda, jadi mencari pengganti bateri lampu solar tidak akan menjadi masalah. Kedua-dua bateri boleh ditukar ganti dan anda boleh memasangnya mengikut kehendak anda.

Apabila menggantikan bateri dalam lampu solar, kami mengesyorkan bateri Ni-MH. Mari lihat sebab bateri NiMH yang lebih baharu diutamakan berbanding bateri NiCd yang lebih lama.

 

Batteri Lampu Solar NiCd Vs NiMH solar light batteries:
Apa bezanya?

Kapasiti: Dari segi kapasiti, bateri NiMH jelas lebih unggul daripada bateri NiCd. Bateri ini boleh menyimpan dua kali lebih banyak tenaga solar berbanding bateri NiCd biasa. Hasilnya, ia memberikan pencahayaan yang lebih baik dan masa output yang lebih lama.

Kerosakan ekosistem: Bateri boleh dicas semula NiMH mesra alam kerana ia tidak mengandungi unsur berbahaya. Oleh itu, ia boleh dilupuskan dengan cara yang mesra alam. Bateri Ni-Cd mengandungi unsur berbahaya yang dipanggil kadmium. Oleh itu, ia mesti dilupuskan dengan betul

Kesan ingatan: Bateri Ni-Cd mempunyai kesan memori yang dipanggil. Jika anda mengecas sebelum bateri kosong sepenuhnya, cas seterusnya akan lebih rendah daripada cas sebelumnya.

Jika anda terus mengecasnya sebelum ia dinyahcas sepenuhnya, ia akan mencapai tahap yang tidak boleh dicas lagi. Ini dipanggil kesan ingatan. Bateri Nickel Metal Hydride tidak mempunyai kesan ingatan

 

Apakah Purata Hayat Bateri?

Secara purata, bateri lampu solar boleh dicas semula standard bertahan kira-kira 1-2 tahun. Walau bagaimanapun, jangka hayat sebenar akan berbeza-beza bergantung pada jenama, jenis dan kualiti bateri.

Kebanyakan bateri cahaya solar kehilangan kecerahan selepas satu tahun. Sebagai sel suria boleh dicas semula menghampiri penghujung hayatnya, kualiti cahaya menurun dengan ketara.

Kebolehcasan dan prestasi keseluruhan juga menurun secara mendadak. Apabila bateri mula menunjukkan tanda-tanda kematian, sebaiknya gantikan bateri.

 

Bagaimana Anda Tahu Apabila Bateri Boleh Dicas Semula Sudah Mati?

Anda boleh melihat dengan mudah sama ada sudah tiba masanya untuk menggantikan bateri. Hanya keluarkan bateri boleh dicas semula daripada lampu solar buat sementara waktu dan gantikannya dengan bateri beralkali biasa.

Dengan bateri beralkali biasa dipasang, pergi ke bilik gelap dan hidupkan lampu solar untuk menguji sama ada pencahayaan kembali normal.

Jika ya, sudah tiba masanya untuk menggantikan bateri boleh dicas semula dengan set baharu. Sentiasa keluarkan bateri beralkali biasa daripada lampu solar anda untuk mengelakkan kemungkinan kerosakan.

 

Apakah Kesan Penggunaan Bateri Biasa Dalam Lampu Solar?

Terdapat beberapa bahaya dalam menggunakan bateri biasa yang tidak boleh dicas semula dalam lampu solar:

 

Kakisan sambungan

Salah satu bahaya menggunakan bateri biasa dalam lampu solar adalah kakisan pada terminal. Bateri biasa direka bentuk untuk dibuang apabila bateri kehabisan.

Menggunakan bateri ini dalam sistem lampu solarakan mengalirkan cas dengan cepat dan menghakis terminal bateri lampu. Apabila itu berlaku, sambungan antara bateri dan terminalnya terputus, menghalang kuasa daripada mencapai cahaya.

Kegagalan sistem yang tidak dapat dipulihkan

Bateri alkali biasa tidak boleh menyimpan elektrik. Ini boleh menyebabkan masalah pemuatan dan kerosakan sistem kekal. Selain itu, kakisan penyambung juga boleh menyebabkan kegagalan sistem yang tidak dapat dipulihkan.

 

Guna Bateri Yang Sesuai Untuk Lampu Solar

Bateri lampu solar adalah bahagian yang penting dalam penggunaan lampu solar jadi perlulah memilih bateri yang sesuai serta berkualiti tinggi. Sebab jangka hayat bateri bergantung pada jenis bateri lampu solar, jenama bateri lampu solar dan kualiti bateri lampu solar.

Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.